Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyers tej országos termelői átlagára 173,21 forint/kilogramm volt 2024 szeptemberében. A zsírtartalom 0,1 százalékpontos és a fehérjetartalom 0,11 százalékpontos javulása, valamint az alapár 2 százalékos növekedése mellett a nyers tej átlagára 4 százalékkal emelkedett 2024 szeptemberében a 2024. augusztusihoz képest, és 13 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.
A nyers tej felvásárlása 2024 szeptemberében az előző havi mennyiségtől 4 százalékkal maradt el, míg a 2023. szeptemberit 5 százalékkal haladta meg. A nyers tej kiviteli ára 212,85 forint/kilogramm volt 2024 szeptemberében, az előző havihoz képest 7 százalékkal, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 30 százalékkal nőtt. A kiviteli ár 23 százalékkal volt magasabb a termelői átlagárnál. Az AKI PÁIR adatai szerint a nyers tej kiszállítása 7 százalékkal csökkent 2024 szeptemberében az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
A nyers tej havi termelői árának alakulása a világon – Forrás: AKI
A világpiacon is drágult a nyers tej ára
A nyers tej termelői ára nemzeti valutában kifejezve 2024 augusztusában
- Új-Zélandon 33 százalékkal,
- az USA-ban 20 százalékkal,
- az Európai Unióban 9 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.
A világpiacon az ömlesztett vaj értékesítési ára (FOB Óceánia) 2024 41. hetében 32 százalékkal, a cheddar sajté 31 százalékkal, a teljes tejporé 21 százalékkal, a sovány tejporé 10 százalékkal nőtt 2023 azonos hetéhez képest.
A tejtermékek ára is emelkedett
Az AKI PÁIR adatai szerint 2024 szeptemberében az előző hónaphoz képest az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (+9 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss és UHT-tej, a trappista sajt (egyaránt +7 százalék), az adagolt vaj (+6 százalék), a gyümölcsös joghurt és a tejföl (egyaránt +5 százalék) feldolgozói értékesítési ára nőtt. A KSH adatai szerint a pasztőrözött 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos ESL-tej (+13 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tej (+9 százalék), a 20 százalék zsírtartalmú tejföl (+7 százalék), az adagolt vaj (+6 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL-tej (+5 százalék), a trappista sajt (+3 százalék), a gyümölcsös joghurt (+2 százalék) és a 12 százalék zsírtartalmú tejföl (+1 százalék) fogyasztói ára emelkedett ugyanebben az összehasonlításban – áll az AKI jelentésben.
Forrás: Agrárközgazdasági Intézet
Indexkép: Shutterstock