A Harvard Egyetem és a Kaliforniai Egyetem kutatóinak legfrissebb tanulmánya szerint bolygónk lakosságának majdnem kétharmada számára problémát jelent, hogy négy kulcsfontosságú vitamint és ásványi anyagot bevigyen a szervezetébe az étkezés során.

A Globális Táplálkozási Adatbázisból gyűjtött adatok és a kutatók által kidolgozott statisztikai modellek segítségével a tudósok a világ 185 országában, a népesség 99,3 százalékának étrendjében becsülték meg az elfogyasztott mikrotápanyagok mennyiségét. A szakemberek úgy vélik, az eredmény egy vészjelzés arra vonatkozóan, hogy még az eddig gondoltnál is kevesebben táplálkoznak egészségesen, ráadásul a probléma mindenhol jelen van.

Jód

A helyzet a jóddal kapcsolatban a legrosszabb, amely pedig kulcsfontosságú a tiroxin nevű hormon termelődéséhez, mely segíti a sejtek anyagcseréjét, létfontosságú többek között a szív egészsége, a testsúly és az agy fejlődése szempontjából. Bár a jód a tengeri élőlényekben és a tejtermékekben is megtalálható, a világ népességének 68 százaléka nem visz be eleget a szervezetébe.

étel

A jód a tengeri élőlényekben és a tejtermékekben is megtalálható – fotó: Shutterstock

E-vitamin

A második helyre a E-vitamin került, amiből az emberek 67 százaléka nem visz be elegendő mennyiséget a szervezetébe. Az E-vitamin megtalálható a diófélékben, a magvakban, a tojásban. Segíti a sejtek kommunikációját, és hozzájárul ahhoz, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a fertőzésekkel szemben. Gátolja a sejtek oxidációs folyamatai során keletkező szabad gyökök termelődését és károsító hatását, ezáltal védve a sejtek sejthártyáját és késleltetve az öregedés folyamatát.


Kalcium

A világ népességének 66 százaléka a megfelelő mennyiségű kalciumot sem viszi be a szervezetébe, pedig a kalcium nagyon fontos az erős csontok és fogak miatt, továbbá hozzájárul a szív, az izmok és az idegek megfelelő működéséhez is. Megtalálható a tejben, a sajtban és a zöld leveles zöldségekben egyaránt.

sajt

A kalcium megtalálható a tejben és a sajtban is – fotó: Shutterstock

Vas

A negyedik helyen a vas szerepel 65 százalékkal, mely megtalálható a májban, a vörös húsban és a babban. Rendkívül fontos a hemoglobin előállításához, amelyre szükség van ahhoz, hogy a szervezet képes legyen a megfelelő mennyiségű oxigén szállítására. A vashiány fáradtsághoz és fejfájáshoz, valamint számos egyéb egészségügyi problémához vezethet.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock