A hal kiváló fehérjeforrás, kalóriatartalma alacsony, és a tengeri halak nagy része jelentős mennyiségű ómega-3 zsírsavat tartalmaz, amely nagyon fontos a szervezetünk megfelelő működése szempontjából. De vajon ha a halat konzerv formájában esszük, annak mások az élettani hatásai?
A tonhal igazi szuperélelmiszer
A tonhal nem csupán ízletes halfajta, de jelentős ásványianyag-, vitamin- és antioxidánsforrás is, mely a legszívbarátabb halak közé tartozik. Ómega-3 esszenciális zsírsava védi a szem és az agy egészségét is. Bővelkedik káliumban is, amely az ómega-3 zsírsavval párosítva képes csökkenteni a szív- és érrendszer gyulladásait, mérsékelve a stroke és a szívroham kockázatát.
Az ómega-3 jótékony hatásai között meg kell említeni, hogy fontos szerepet játszik a szervezet inzulinszintjének kordában tartásában, ezért cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatnak tonhalat. És mivel ez a zsírsav a leptin nevű éhséghormonra is hatással van, valamint a a tonhal eleve magas fehérje- és közben alacsony kalóriatartalmú, a fogyókúrázók számára is ideális étel. Ráadásul ásványianyag-tartalma jótékony hatással van az anyagcsere-folyamatokra.
Magas fehérjetartalma izomfejlesztésnél és zsírégetésnél is jól jöhet, B-vitamin-tartalma javítja az anyagcserét, a tonhalban lévő vassal együtt pedig a vérsejteket erősíti. Kálium-, magnézium-, cink- és szeléntartalma a csontok és az immunrendszer szempontjából is fontos, antioxidánsai pedig a szabad gyökök lekötésében vesznek részt.
A tonhal konzerv formájában szinte minden hazai élelmiszerboltban megtalálható. De vajon jótékony hatásai felérnek a friss termékével? Vagy veszít élettani előnyeiből a tartós csomagolás miatt? Erről a divany.hu Szilágyi Gábort, a Bajcshal Kft. ügyvezető igazgatóját kérdezte.
A tonhal konzerv formájában szinte minden hazai élelmiszerboltban megtalálható – fotó: Shutterstock
A konzerv tonhal jellemzői
A tonhal egy általános megnevezés, de több fajt jelent, különböző elkészítési módokhoz különböző fajokat használnak fel világszerte. A nyers felhasználáshoz leginkább a kékúszójú tonhalat kedvelik, a konzervek készítéséhez elterjedtebb a sárgaúszójú tonhal. A szakember szerint környezetvédelmi szempontból a konzerv fogyasztása előnyösebb lehet, mert a kékúszójútonhal-állomány drasztikusan lecsökkent az elmúlt évtizedekben.
"Ugyanakkor érdemes tudni, hogy a minőségi és megbízható tonhalak rendelkeznek olyan megjelölésekkel, amellyel a tudatos vásárlókat biztosítják a halászati eszközök megfelelő típusáról, ami a fenntartható halászat szempontjából fontos. Ha tonhalat fogyasztunk, keressük ezeket, mert például a kerítőhálós halászatnak sok más veszélyeztetett faj is áldozatul eshet, illetve nézzünk annak is utána, hogy veszélyeztetett területről származik-e a hal, amiből a termék készül" – mondta a szakember.
A konzerv tonhal élettani hatásairól elmondta, hogy a halhús beltartalmi jellemzőjének szempontjából előnyösebb, ha nyers vagy konzerv formában fogyasztjuk a tonhalat, ugyanis egy hibás konyhatechnológiával elkészített tonhalétel (pl. steak) az értékes beltartalmi jellemzőket nagymértékben csökkentheti. Azonban nem árt tudnunk, hogy a konzervekbe a hal azon részei kerülnek, amelyek más módon nem értékesíthetők, kevésbé értékesek. És érdemes megemlíteni a tonhalak esetleges higany-, illetve nehézfémtartalmát is, melyek egyre gyakrabban jelennek meg a halakban a vízszennyezés miatt, ezért fogyasztásuk csak mértékkel javasolt.
A szakértő azt tanácsolja, hogy a tengeri halak helyett inkább hazai halgazdaságokból kikerülő halak közül válasszon a vásárló, mert környezetbarát módon kerülnek előállításra, ugyanakkor mentesek a szennyeződésektől, előállításuk során nem használnak antibiotikumokat, hozamfokozókat, így egészségesebb és környezettudatosabb fehérjeforrások.
Forrás: divany.hu