Habár a paradicsomról nem tudja mindenki, hogy gyümölcs és nem zöldség, azzal azért mindenki tisztában van, hogy igazán finom. Éppen ezért nagyon érdemes helyet adni a paradicsomnak a kertben, vagy a balkonon. Azonban ahhoz, hogy megízlelhessük a saját magunk által termesztett paradicsom csodálatos ízét, tudnunk kell, mire ügyeljünk a termesztésénél. Ezek az apróságok ugyanis nagyon fontosak, ha igazán finom paradicsomot szeretnénk.

Erre az 5 dologra nagyon figyelj, ha paradicsomi állapotokat szeretnél a kertedben

Ezekre az apróságokra nagyon oda kell figyelni, ha finom és bőséges paradicsomtermést szeretnénk a kertünkben.

1. Mivel az időjárás a klímaváltozás miatt egyre forróbb nyáron, oda kell figyelni rá, hogy a paradicsom el tudja ezt viselni a kertünkben. Éppen ezért fontos, hogy minél több nedvesség maradjon a paradicsom talajában. A mélyebbre ültetés mellett a másik lehetőségünk, hogy a paradicsom palánta szárának alsó harmadát a földben elfektetjük és szinte vízszintesen ültetjük ki a szabadföldbe. Ha nincs olyan hosszú szárunk, akkor szedjük le óvatosan az alsó levélpárokat, és így már kellő hosszúságú szárat kapunk ahhoz, hogy vízszintesen el tudjuk ültetni a paradicsom

A mélyebb és kiterjedtebb gyökérrendszer ráadásul jóval nagyobb stabilitást is jelent a növény számára, így jóval kevesebb kárt fog benne okozni egy szélvihar, és a gyümölcs súlyát is sokkal jobban el fogja tudni viselni. Mivel a növény a vízszintes ültetés miatt jóval több tápanyagot képes felvenni a talajból, a növekedése is erőteljesebb lesz és jóval nagyobb lesz a terméshozam is.

Érdemes mulccsal takarni a paradicsom körül a talajt, hiszen így védjük a kiszáradástól, és a gyomokat is meggátoljuk a növekedésben. Ahogy növekszik, úgy kötözzük folyamatosan a paradicsom szárát a karóhoz, nehogy eldőljön. Azért, hogy minél kevesebb esélyt adjunk a gombás fertőzéseknek, érdemes a paradicsom alsó leveleit levágni, hogy azok ne érjenek hozzá a vizes földhöz.

2. Fontos, hogy mivel nem csak mi szeretjük a paradicsomot, ügyeljünk a permetezésére. A réztartalmú gombaölő szerek segítenek ugyanis megvédeni a paradicsomot a talajban áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráitól, melyek hatására a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény sajnos elpusztul, még mielőtt termést hozhatott volna. A betegségek elkerülése miatt ne ültessük túl sűrűn a palántákat, és ne hagyjuk, hogy a levelek túl sokáig nedvesek maradjanak. A levéltetvek és a paradicsommoly ellen természetes permetszereket is használhatunk, mint amilyen a csalánlé.


3. Nagyon fontos, hogy csakis akkor ültessük ki a paradicsom palántáit, amikor már biztosan nem várható fagy.

4. A paradicsom tápanyagigényes növény, ezért az ültetéskor tegyünk a gödör talajába 2-3 kg érett istállótrágyát vagy komposztot. A paradicsomokat 30-50 cm távolságra ültessük el egymástól.

5. Nagyon fontos, hogy ne száradjon ki a paradicsom. Öntözzük rendszeresen, azonban ne álljon a pangó vízben. Az öntözés során ügyeljünk rá, hogy csak a talajt öntözzük, különben a paradicsomok könnyen megrepedhetnek, elrothadhatnak.

Válaszd ki, milyen paradicsomot szeretnél

Érdemes átgondolni, milyen paradicsomot szeretnénk. Az Ace 55 óriási bogyókkal lát el minket, mely akár friss fogyasztásra, akár befőzésre is kiváló. A Balkonstar nem véletlenül kapta a nevét, hiszen törpe növekedése miatt kiváló a balkonládákban. Korai érésű, apró, gömb alakú bogyói nagyon is alkalmasak friss fogyasztásra. Ha viszont befőzésben gondolkodunk, és elég hely áll rendelkezésre hozzá a kertben, válasszuk a Buzau 50 fajtát. A Coralina fürtös koktélparadicsom igazán zamatos és sokáig tárolható, ha pedig a sárga szín a kedvencünk, a Goldkrone koktélparadicsom a legjobb választás.


paradicsom

Válaszd ki, milyen paradicsomot szeretnél a kertedbe. Fotó: Shutterstock

A Kecskeméti 3 F1 nagyon korai fajta, és közepesen nagy bogyói vannak, míg a Lugas F1 késő őszig biztosítja a paradicsomot otthonunkban. A Manó igazán korai, gyors fejlődésű, ezért ha nem bírjuk kivárni a finom paradicsomot, nagyon jó választásnak bizonyulhat.

A kacsolás ezért fontos

A kacsolás az egyik legfontosabb tevékenység a paradicsom körül. A paradicsom leveleinek tövéből úgynevezett hónaljhajtások nőnek, és ha ezek meg tudnak erősödni, akkor a bokor sűrűvé válik, amelyen nem tudnak keresztülhatolni a napsugarak, levegőtlen marad, és könnyebben támadják meg a gombás fertőzések is. Így ezeket le kell csipkedni, hogy a paradicsom kellően szellős legyen.

Ezért egyél sok paradicsomot

A paradicsom igazán jó hatással van az egészségünkre. A tomatin nevű alkaloidjából gombás betegségek és gyulladásos folyamatok elleni krémet készítenek. A paradicsom sok C-vitamint tartalmaz, ráadásul minél kisebb a termés, annál több benne a vitamin. Emellett még B2- és B1-vitaminokat is juttat a szervezetünkbe. A fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják, hiszen kalóriatartalma nagyon alacsony, 100 grammonként mindössze 22 kcal.

Nagyon hatásos a sérült bőrfelületek kezelésében, és a bőrön lévő foltok halványításában. Sőt, ha leégünk kertészkedés közben, használjuk ki bőrnyugtató hatását és tegyük égett bőrünkre. Gyulladáscsökkentő hatása miatt a paradicsom gyorsan enyhíteni fogja a kellemetlenségeket. A paradicsom étvágyserkentő hatású, így érdemes a rosszul evő gyerekek étrendjébe is becsempészni, minden nap.

A likopin egy vörös színű karotinoid, amelynek a paradicsom a piros színét köszönheti. A paradicsom mellett a grapefruitban, a görögdinnyében, sőt, még a csipkebogyóban is megtalálható. A likopin nagyon erős antioxidáns tulajdonságának hála, nagyban hozzájárul bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásának csökkentéséhez. Az antioxidáns vegyületek gátolják az oxidációs folyamatokat, és semlegesítik a szabad gyököket.

A szabad gyökök elszaporodása esetén gyorsabbá válik a sejtek öregedése. Ezáltal megnő a szív- és érrendszeri betegségek és a rák kockázata is. A legnagyobb eredményeket a prosztata- és az emlőrák kezelésében érték el a likopinnal.

A bőrben való jelenléte megvéd minket a káros UV sugaraktól. Emellett segít az idő előtti bőröregedés elkerülésében, és csökkenti a ráncokat. A rákos betegségek megelőzése mellett fontos szerepet játszik a szívbetegségek elleni küzdelemben, és a szürkehályog gyógyításában is jelentős eredményeket érnek el vele.

A paradicsom esetében a likopintartalom az érés előrehaladtával egyre csak nő, így az érettebb, pirosabb paradicsomból jóval több likopinhoz tudunk hozzájutni, mint kevésbé érett, sápadtabb társaiból. A legjobban a paradicsomból nyerhető ki, azon belül is a legmagasabb koncentrációban a ketchupban, a paradicsomlében és a paradicsom szószban található meg.  A likopin a feldolgozás után sokkal hatékonyabban képes felszívódni. Ez azt jelenti, hogy mivel vízben nem jól oldódik, ezért ha olajat öntünk a paradicsomra, sokkal jobban fog felszívódni. Ráadásul éppen ezen ok miatt érdemes a paradicsomot nem csupán nyers formában, hanem főzve, sütve, vagy akár levesként, szószként fogyasztanunk.