A Magyar Biokultúra Szövetség immár 34. alkalommal rendezi meg a Biokultúra Napot.

Időpont: 2024. november 16. szombat

Helyszín: MOM Kulturális Központ, 1. em. Kupolaterem
1124 Budapest, Csörsz u. 18.

A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött: REGISZTRÁCIÓ

A dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével zajló eseményen ezúttal is az ökológiai gazdálkodás aktuális kérdései lesznek a fókuszban. A szervezők idén emellett szeretnék ráirányítani a figyelmet arra, mennyire fontos volna növelni az igazoltan egészségesebb és magasabb tápértékű bioélelmiszerek arányát a közétkeztetésben.

A bölcsődei, óvodai, iskola, kórházi vagy épp az állami intézmények által nyújtott ellátás révén Magyarország lakosságának meghatározó hányada részesül közétkeztetésben, így kulcsfontosságú, hogy ehhez milyen minőségű élelmiszerek állnak rendelkezésre.

biozöldségek

Fontos volna növelni az igazoltan egészségesebb és magasabb tápértékű bioélelmiszerek arányát a közétkeztetésben – fotó: Magyar Biokultúra Szövetség

„Az eseményen ismertetésre kerülő kutatások eredményei is alátámasztják az iparszerű mezőgazdaságban alkalmazott, a szervezetben felhalmozódó növényvédő szerek maradványainak káros hatásait, illetve a beltartalomban szegényebbé vált élelmiszerek fogyasztásának negatív következményeit. Nem véletlen, hogy számos EU tagállamban már jelentős arányban használnak bioalapanyagokat a közétkeztetésben, főként az iskolákban, nálunk azonban ez elenyésző. Mindezt úgy, hogy a szermaradékoktól mentes, magas tápértékű, egészségre jótékony hatású beltartalmi értékekkel rendelkező, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagok részben rendelkezésre állnak, illetve a magyar ökológiai gazdálkodás képes lenne hosszú távon kielégíteni ez erre irányuló igényeket" – világít rá a rendezvény idei témaválasztásának hátterére dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, a hazai ökogazdákat ellenőrző-tanúsító Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Ennek jegyében a szakmai napon elismert táplálkozástudományi szakemberek beszélnek arról, milyen hatással vannak a felnövekvő generációk, a meggyengült egészségi állapotúak és a kismamák életminőségére az elfogyasztott élelmiszerek tulajdonságai. Az előadások során szóba kerül, milyen bioélelmiszereket lehet optimálisan alkalmazni a közétkeztetésben, ennek milyen anyagi vonzati vannak, és mik a már meglévő, valós tapasztalatok ilyen téren.

A fentieken túl az évente sorra kerülő eseményen ismét az ökológiai gazdálkodók és a döntéshozók lesznek főszerepben, így előadást tart dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár is.

„A Biokultúra Nap egy nagyszerű lehetőség a termelőknek, hogy egy időben, egy helyen, ingyenesen kapjanak gyakorlati segítséget az Agrárminisztérium, a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara prominens képviselőitől az egyre bővülő támogatási lehetőségek igénybevételéről, különös tekintettel a napokban induló, nagy szabású Ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO) programra. Emellett a növényvédelemmel, a precíziós gazdálkodással és az ökoágazat kilátásaival kapcsolatban is hasznos információk hangzanak majd el" – fogalmazott dr. Roszík Péter.

A szervezők a kormányzati szereplők és a gazdálkodók mellett az aktuális tematikának megfelelően várják a különböző szervezetek, intézmények képviselőit és a közétkeztetésben érintetteket is, valamint mindenkit, aki egyetért abban, hogy szükség van a minőségi alapanyagok arányának növelésére a mindennapokban és a közétkeztetésben is.

Program

09:00 - 09:30 – Regisztráció

09:30 - 09:45 – Köszöntő, megnyitó

    • Köszöntő: dr. Nagy István agrárminiszter, Agrárminisztérium (felkérés alatt)
    • Megnyitó: Czeller Gábor elnök, Magyar Biokultúra Szövetség

I. modul: Közétkeztetés Levezető: dr. Bódi Csaba ügyvezető, HiPP Kft.

  • 09:45 - 10:15 – A bio élelmiszerek nem csak etetnek, hanem táplálnak is  – Prof. Dr. Bardócz Zsuzsa biokémikus, az MTA doktora
  • 10:15 - 10:40 –Tapasztalatok az óvodai, iskolai bio étkeztetésben – Szólláth Tibor Hajdú-Bihar megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elnök, Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület
  • 10:40 - 10:55 Mi kerüljön a tányérra? (Az Országos Közétkeztetési Szakácsversenyek (OKÉS) tapasztalatai) – Asztalos István elnök, Séfklub Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete
  • 10:55 - 11:15 – Mibe kerül az ökotermék a közétkeztetésben? Reflektorfényben az oktatási intézmények és a kórházak igényei – dr. Szente Viktória egyetemi tanár, MATE, Agrár- és Élelmiszergazdasági Intézet, Kaposvári Campus
  • 11:15 - 12:00 – Kerekasztal beszélgetés: Hogyan növelhető a biotermékek aránya a közétkeztetésben? Résztvevők: 
    • dr. Szente Viktória,
    • Prof. Dr. Bardócz Zsuzsa,
    • Asztalos István,
    • Lőrinczné Táborfi Júlia (dietetikus, eü. menedzser, az ETE volt elnöke),
    • dr. Csicsor János

12:00 - 13:00 Kávészünet

II. modul: Ökotámogatások – Levezető: Szólláth Tibor Hajdú-Bihar megyei elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, elnök, Kelet-magyarországi Biokultúra Egyesület

  • 13:00 - 13:30 Az ökológiai gazdálkodás fejlesztését támogató intézkedések – dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, Agrárminisztérium
  • 13:30 - 13:50 – Gyakorlati tudnivalók az ökológiai gazdálkodás támogatásainak igényléséről, kifizetéséről Salamonné Ebele Eszter osztályvezető, Magyar Államkincstár, Közvetlen Támogatások Főosztály, Vidékfejlesztési Környezetvédelmi Intézkedések Osztálya
  • 13:50 - 14:10 – Növényvédelem lehetőségei az ökológiai gazdálkodásban, különös tekintettel a „kiskultúrás" engedélyezésekre – Balázs Viktor alelnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
  • 14:10 - 14:30 – Precíziós gazdálkodás az ökológiai gazdálkodásban – dr. Milics Gábor egyetemi tanár, tanszékvezető, MATE, Precíziós Gazdálkodási és Agrárdigitalizációs Tanszék, dr. Domonkos Zsolt kutatásért és fejlesztésért felelős vezető, Dan-Slovakia Agrar a.s. cégcsoport
  • 14:30 - 15.00 – Kerekasztal beszélgetés: Hogyan látjuk az ökológiai ágazat jövőjét a magyar agráriumban? Résztvevők: 
    • dr. Feldman Zsolt,
    • dr. Roszík Péter,
    • Czeller Gábor,
    • Szólláth Tibor,
    • dr. Bódi Csaba

15:00 - 15:10 – Díjátadó Pro Biokultúra, Év Biogazdája és Év Biogazdasága – Czeller Gábor elnök, Magyar Biokultúra Szövetség

15:10 - 15:20 – Zárszó – Czeller Gábor elnök, Magyar Biokultúra Szövetség

15:20 - Állófogadás Pohárköszöntő: Czeller Gábor elnök, Magyar Biokultúra Szövetség (Kóstolójegy: 2 000 Ft)

A programváltoztatás jogát fenntartják.