A kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről szóló, Bodrogközi Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesület és a Bodrogközi Kertészeti Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesület tagjait is érintő a 27/2014. (XI. 25) FM rendelet 2024. szeptember 6. napján hatályba lépett módosítás a Magyar Közlöny 86. számában elérhető – írja a nak.hu.

aszály

2024. november 30-áig döntést hoznak az újraszámításról – fotó: pixabay.com

A rendelet rendelkezései meghatározzák a 2022. kárenyhítési év vonatkozásában a kárenyhítő juttatás újraszámítására való jogosultság feltételeit.

Az a termelő jogosult a kárenyhítő juttatás újraszámítására:

  • aki 2022. termelési évben a Bodrogközi Egyesületek egyikével növénybiztosítási szerződést kötött és kártérítésre volt jogosult,
  • aki a szolgáltatáscsökkentés miatt szeptember 15-éig maradéktalanul eleget tett a biztosító által elrendelt visszafizetési kötelezettségnek, vagy nem keletkezett ilyen visszafizetési kötelezettsége,
  • akinek a évi kárenyhítő juttatás iránti kérelme nem került visszautasításra
  • aki szeptember 15-éig nyilatkozik a biztosító részére arról, hogy a szolgáltatáscsökkentéssel összefüggésben további biztosítói kártérítési igénnyel nem lép fel,
  • aki részére a szolgáltatáscsökkentést elrendelt biztosító 2024. október 1-ig a korábban megállapított kártérítési összeg mértékéig kifizeti a kártérítés összegét,
  • akiről a biztosító 2024. október 10-ig adatot szolgáltat az agrárkár-enyhítési szerv részére a fent említett visszafizetési kötelezettségről, az október 1-ig kifizetett összegről, valamint a nyilatkozatról.

– olvasható a nak.hu tájékoztatójában.


Az agrárkár-enyhítési szerv a biztosító adatszolgáltatása és a 2022. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelemben szereplő adatok alapján, 2024. november 30-áig döntést hoz az újraszámításról.

Az újraszámításnál a biztosító által a termelő részére ténylegesen kifizetett kártérítési összeg alapján kiszámított kárenyhítő juttatás összegéből kivonja a 2022. évi kárenyhítő juttatás iránti kérelemben figyelembe vett biztosítói kártérítési összeg alapján kiszámolt kárenyhítő juttatás összegét.

Kérik az érintett biztosított termelőket, fordítsanak kiemelt figyelmet a határidőkre! Keressék fel a falugazdászukat az Egyesületek honlapjáról letölthető nyilatkozatok kitöltése és az Egyesületek részére történő eljuttatása érdekében – hívja fel a termelők figyelmét a nak.hu.