"Ha nem lesz jó minőségű, termeléshez szükséges talajunk, a jövedelmezőség tovább csökken, így gépek se kellenek. Mindez senkinek se jó, a mi érdekünk is az, hogy a gazdák okszerű és kijövedelmeződő gazdálkodást folytassanak. Ezért rendkívül fontosnak tartjuk, hogy ne csak technológiát biztosítsunk számotokra, hanem korszerű ismereteket is átadjunk nektek. Én ezt hívom tudástranszfernek" – fogalmazott az AXIÁL Kft. ügyvezetője, Pintér Zsolt az AXIÁL Kft. és a Phylazonit Kft. közösen lebonyolított, "Alap a talaj" címet viselő road show-jának utolsó, keszthelyi állomásán.

alap a talaj

A road-show mindegyik állomásán, így a keszthelyin is rengeteg érdeklődő volt – fotó: Horváth Attila

A road-show célja, hogy ráirányítsa a termelők figyelmét a jó talajállapot fontosságára és azokra az agrotechnikai módszerekre, eljárásokra és eszközökre, melyek segítségével elérhető az. Az országjáró körút alkalmával szakmai előadásokra és bemutatókra került sor Mezőkeresztesen, Gyomaendrődön, Baracskán és Keszthelyen.

alap a talaj

Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetője – fotó: Horváth Attila

A Balaton-parti városban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campusának tangazdasága biztosított helyszínt a programnak, mely – akárcsak az előző állomásokon – itt is rendkívüli érdeklődésre tartott számot. A szép számú megjelentet Fejes Tamás, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója köszöntötte elsőként, majd Pintér Zsolt, a cég ügyvezetője lépett a mikrofonhoz, aki elárulta: a gépforgalmazás mellett mintegy hatezer hektáron maguk is gazdálkodnak és háromezres tejelő szarvasmarha-állományuk van, így testközelből élik meg és érzékelik azokat a problémákat és nehézségeket, melyekkel ügyfeleik, a gazdák küzdenek nap, mint nap. Ezért tudnak nekik aktuális, pontos és célzott segítséget nyújtani.

alap a talaj

Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője – fotó: Horváth Attila

Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője (aki egyébként épp e napon ünnepelte születésnapját), azt mondta köszöntőjében: manapság, amikor minden gyorsan változik, változik a talaj is, sajnos, nem feltétlen jó irányba, globális probléma a talajok degradációja. A szakember kiemelte: fontos, hogy nagy figyelmet fordítsunk a jövőben a talajbiológiára, mert ez az alapja az optimális talajállapotnak. Persze, ehhez társulnak még a talaj kémiai és fiziológiai jellemzői is, ezek együtt teremthetik meg a rentábilis termeléshez szükséges szilárd alapot.

– Az AXIÁL segítségével pedig betekintést nyújtunk az agrotechnológia szegmensébe, s megmutatjuk, hogyan lehet jó gépbeállításokkal jól és rossz beállításokkal rosszul művelni a talajt. Nem is gondolnák sokan, hogy ennek milyen fontos szerepe van – fogalmazott az ügyvezető, aki Pintér Zsolthoz hasonlóan megfogalmazta: nekik, inputanyag-forgalmazóként is fontos szerepük van az agrárium szereplőinek edukációjában. – A talajszelvényben például pontosan látható, milyen az, amikor a felső, termő, úgynevezett A-szintbe felhozzuk az alsóbb, terméketlen rétegeket egy-egy rossz gépi munkával.

alap a talaj

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora – fotó: Horváth Attila

A házigazda Georgikon Campus, illetve a MATE képviseletében Dr. Gyuricza Csaba rektor szólt a vendégekhez, aki rámutatott: egész élelmiszerellátásunk a jó talajminőségen múlik, ha tönkre tesszük talajaink, táplálék sem lesz, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

– Az elmúlt évtizedekben 70-80 százalékkal csökkent talajaink szervesanyagtartalma – közölte a szikár számokat a rektor. – Ha csökken a szervesanyagtartalom, akkor vele romlik a talaj fizikai állapota, kémiai, illetve biológiai állapota, márpedig csak ezek összefüggésében lehet egyáltalán egészséges talajról, termőtalajról beszélni. Amikor a természetvédők megszólalnak, akkor általában ilyen-olyan macikról, koalákról, kengurukról beszélnek, de azt én még soha nem hallottam tőlük, hogy a földigilisztákról beszéltek volna. Holott ezeknek az állatoknak az ökoszisztéma fenntartása szempontjából legalább akkora jelentőségük van, mint az előbb említetteknek. Sőt, megkockáztatom, hogy az élelmiszertermelés szempontjából a mikroorganizmusokkal együtt az egyik legfontosabb élőlénycsoport.

alap a talaj

A FRAMEST Kft. Fracondisc tárcsás boronája a bemutatón – bőven a hazai folyamatok előtt jártak, amikor elkezdték kifejleszteni talajkímélő és a vízmegőrzésre koncentráló konstrukcióikat – fotó: Horváth Attila

– Nélkülük a talaj szimpla támasztóközeggé silányul, ami alkalmatlan arra, hogy hosszú távon tudjunk rajta megfelelő minőségű élelmiszer-alapanyagokat előállítani rajta. Ez az esszenciája ma a mezőgazdasági termelés jövedelmezővé tételének. Fel kell tennünk magunknak a kérdést: folytathatjuk-e ugyanúgy a termelést mint eddig, vagy nem? Meggyőződésem, hogy a válasz egyértelmű: nem. Ebben az esetben két irány lehetséges: a csúcstechnológiák használata és az alkalmazkodóképesség, az alkalmazkodás növelése. A talajművelés feladata is ez: alkalmazkodnunk kell azokhoz a megváltozott körülményekhez, melyek napról napra itt vannak előttünk. Sajnos azonban nem állunk jól ezen a területen: hiába volt egy 2022-es év, és ezermilliárdos kár, elkövetjük újra ugyanazokat a hibákat, nem változtatunk a talajhasználat gyakorlatán – jelentette ki.

alap a talaj

Imreh Gergő: Rohamosan csökken a magyarországi talajok humusztartalma – fotó: Horváth Attila

Ezt követően került sor az elméleti, majd a gyakorlati előadásokra. Imreh Gergő, a Via Naturalis Consulting Kft. innovációs vezetője a gyakorlati tápanyag-gazdálkodás és költségoptimalizálás kérdéseiről beszélt. Előadásában rámutatott: rohamosan csökken a magyarországi talajok humusztartalma, míg néhány évtizede 5-6 százalék volt az átlagos humusztartalom, addig ma már a 2-3 százaléknak is örülni kell, s ez nagyon rossz tendencia. Hangsúlyosabbá kell válnia a tápanyag-visszapótlásnak, aminek nem szabad csak a műtrágya használatára korlátozódnia, amit lehet szervesanyagot visszajuttatni a talajba (szalmát, növényi maradványokat, kukoricaszárat, szervestrágyát, stb.), azt juttassuk vissza. Az ok- és szükségszerű beavatkozásra is felhívta a figyelmet, melyet talajvizsgálattal és növényanalízissel kell megalapozni.

Kovács Gergő Péter, a MATE egyetemi docense riasztó adatokat osztott meg arról, milyen mértékű a felmelegedés, különös tekintettel a bolygó északi féltekére és Európára, s az ebből fakadó kihívásra reagáló agrotechnikát mutatta be. Ennek lényege a talajnedvesség minél nagyobb arányú megőrzése.

alap a talaj

Alap a talaj: okszerű, sekély műveléssel, okszerű tápanyag-utánpótlással tehetjük érte a legtöbbet – fotó: Horváth Attila

Majd a gépes cégek képviselői, Szász Zoltán, Nyárádi Attila, Szarvas Miklós és Egyed János a talajművelés fenntartható gépesítési technológiáit, műszaki megoldásait mutatták be a nagy sátorban. Aztán a szabadtér következett, ahol a résztvevők testközelből ismerhették meg a kapcsolódó erő- és munkagépeket, azok munkaminőségét.

alap a talaj

A szabadtéren a technológiához kapcsolódó munkagépek bemutatójára is sor került, képünkön a HORSCH képviseletében Szász Zoltán látható – fotó: Horváth Attila

Egy talajszelvényen keresztül pedig dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem docense, Varga Sándor, a Phylazonit Kft. szakmai vezetője, valamint Horváth Imre, a HSSI Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a talaj és a talajművelés kapcsolatát, hatásait vázolta fizikai, kémiai, biológiai vonatkozásban. Ezek konklúziója ismét az volt: a humuszképződés és a jó talajszerkezet kialakulásának elősegítése ma fontosabb, mint valaha, ehhez tápanyag-visszapótlásra és okszerű, kímélő, a talajéletre és a talajnedvesség megőrzésére fókuszáló, precíziós agrotechnológiára van szükség.

alap a talaj

Dr. Dobos Endre, a Miskolci Egyetem docense a talajszelvényben, körülötte érdeklődő gazdák – fotó: Horváth Attila