Az Amalgerol® minden talajirányú hatása és eredménye a talajban élő mikroszervezetekre gyakorolt pozitív hatására vezethető vissza. Az Amalgerol® talajba kerülését követően magas olajtartalmának köszönhetően szétterül a talajkolloidokon, talajszemcséken, és mintegy nagymértékű tápanyagforrásként funkcionál a talajban élő hasznos mikroorganizmusok számára.
Brnóban (Csehország) a Mendel Mezőgazdasági és Erdőgazdálkodási Egyetem 1995 és 1999 között ötéves tartamkísérletet végzett az Amalgerol® talajhatásának bizonyítására. A kísérletben ugyanazon területen évente ötször, összesen 10 l/ha Amalgerol® dózist alkalmaztak. A vizsgálatok során elemezték a kezeletlen területhez viszonyítva a talajban található mikroorganizmusok számát, a talaj szén-dioxid-termelésének alakulását, a talaj hőmérsékletének változását és a kezelés hatására bekövetkező kémhatásváltozást.
Az Amalgerol® kezelés hatására már a második évben jelentős volt a hasznos baktériumok egyedszámának felszaporodása. Ötéves kezelést követően a területen mind a nitrogénkötő, mind a cellulózbontó baktériumok száma megduplázódott, ugyanakkor a talajlakó káros gombaszervezetek száma a felére csökkent. Ennek magyarázata lehet, hogy az ötéves kezelés következményeként a hasznos mikroorganizmusok erőteljes térnyerésével egy időben jelentősen csökkent a káros szervezetek élettere.
Az Amalgerol® kezelés hatására – forrás: Hechta Kft.
Az Amalgerol® kezelés hatására bekövetkező jelentős mikroorganizmus-számnövekedés gyakorlati jelentősége, hogy a nitrogénkötő baktériumtevékenység erősödésével emelkedik a szabad légköri nitrogénből megkötött nitrogén mennyisége a növény számára. Ez különösen fontos a szója, a bab, a borsó, a lucerna és egyéb pillangósok esetében.
A lebontó hasznos mikroorganizmusok tevékenységének fokozása különösen fontos a területen maradt tarlómaradványok minél gyorsabb és tökéletesebb lebontásában. Ennek napjainkban fokozott jelentősége van egyrészt a forgatás nélküli technológiák (minimum talajművelés, direkt vetés stb.) előtérbe kerülése, valamint a vetésforgó drasztikus mértékű leszűkülése miatt.
Számos gazdaságban technológiai gyakorlat a kukorica utáni kalászos gabona termesztése. Ebben az esetben növénykórtani okokból (a fuzárium fokozottabb fertőzési nyomása miatt) nagyobb jelentősége lenne a nagytömegű tarlómaradványok minél tökéletesebb lebontásának elősegítése.
A talajban intenzíven szaporodó baktériumfajok élettevékenységének további fontos eredménye, hogy a talajban lekötött, a növény számára nem hozzáférhető tápanyagokat is felvehető állapotba tudják hozni. Tehát az Amalgerol® azon hatása, hogy növeli a talajban a növény számára elérhető tápanyagokat, szintén a mikrobiális élet fokozódásának közvetett eredménye.
A brnói egyetem tartamkísérletében az ötödik évben mért adatok alapján az Amalgerol® kezelés a kezeletlen talajhoz viszonyítva a hozzáférhető foszfor (P) mennyiségét 30%-kal, a magnéziumét (Mg) 17%-kal, a cinkét (Zn) 35%-kal, a többletként felvehető kalcium mennyiségét pedig 43%-kal növelte.
A kezelések hatására lényegesen megnövekedett kalciumszint adhat magyarázatot arra, hogy az ötéves kezeléseket követően az Amalgerol®-os területen a 0–30 cm-es és 30–60 cm-es talajrétegekben is tapasztalható volt a kémhatás szignifikáns emelkedése. A kísérleteket közel semleges kémhatású (pH 6,8) talajon állították be, de a kezeléseket követően a pH-tartomány a 0–30 cm-es rétegben 7,25-re, míg az alsóbb rétegben 7,08-ra változott. A kémhatás ilyen irányú változása szintén az Amalgerol® pozitív hatékonyságát bizonyítja.
Végeredményben az Amalgerol® kezelés hatására közvetett módon jelentősen javul a talaj szervesanyag-tartalma, szerkezete, valamint levegő- és vízháztartása. Az ilyen talajok gyorsabban elvezetik a lehullott csapadékot, hatékonyabban tárolják a nedvességet, és adott időszakban hatékonyan szolgáltatják vissza a növény számára. A fenti eredmények a talaj rendszeres kezelésekor lépnek fel; egyszeri kezeléstől még ne várjunk átütő javulást.
Indexkép: Shutterstock |
További információ: |
Ez a cikk a 10 pontos talajgyakorlatok Agroinform TechMag-ban jelent meg, az előző számokat itt olvashatod el. A TechMag az Agroinform új, interaktív magazinja, amit itt tudsz végiglapozni: