Miért is deszikkálunk?
A vegyszeres állományszárítással az érést gyorsítjuk, megóvjuk a növényt a gombabetegségektől és gyommentesítjük az állományt. A napraforgóknál – de egyre gyakrabban a szójáknál és repcéknél is – fontos, hogy a deszikkálást jól végezzük el. Lehetőleg alacsony dózist használjunk, mivel a növényvédő szer „benne marad” a leszáradt növényben, és kihatással lehet a következő kultúrára!
A jól elvégzett deszikkálásnál egységesen száraz a napraforgó és gyommentes a talaj – fotó: VulcanAgro
Csökkenteni kell a permetezővíz pH-értékén!
A deszikkálószerek csak alacsony, 3,5–4,5 pH-jú vízben működnek jó hatásfokkal. Tehát, ha jól beállítjuk a permetezésre használt víz kémhatását, akkor ugyanazt a hatást kevesebb (–15–25%) deszikkáló szerrel is elérhetjük.
Miért jó erre a Vital pH?
A Vulcan Vital pH foszforsav és nitrogénoldat keveréke. A foszforsav erős sav, ami már kis mennyiségben is jelentősen csökkenti a víz kémhatását, és tápanyaggá válik a következő növénynek. A nitrogén pedig a víz keménységét csökkenti, és hatásfokozó a gyomirtó szerek mellé. Tehát a Vital pH, foszfor–nitrogén tápanyag is egyben.
Hatalmas tömegű a száraz szármaradvány, amelynek bomlásához több nitrogén, jobb talajélet kellene – fotó: VulcanAgro
Mennyit javasolt használni?
Ezt minden esetben a permetezésre használt víz kémhatása és keménysége fogja megadni. Általánosságban azonban 100 liter vízhez 0,5–0,8 liter Vital pH használjunk, amikor deszikkálást végzünk. Ennél viszont már kevesebb is elég, ha gyomirtásra, rovar- és gombabetegség ellen permetezve használjuk a Vital pH-t.
IBC vagy kanna?
A Vital pH permetezővíz kémhatáscsökkentő terméket egész évben használni kellene. Őszi-tavaszi gyomirtáskor, rovar vagy gomba elleni védelemnél, de még lombtrágyázásnál is. Ezért, ha tehetjük, akkor IBC-ben vásároljuk meg, és váljon a permetezési technológiánk részévé a vizek kémhatásának csökkentése.
Búza, 2021. április. Jobboldalt az elővetemény napraforgó volt. Pedig mindent megkapott a növény. Valami húzza vissza a talajba! – fotó: VulcanAgro
Napraforgó után gyengébb a búza?
Ha már néhány gondolatot váltunk a napraforgóról, akkor megemlítendő gyakori probléma, hogy a napraforgó után vetett búza egyszer csak gyengébbé válik, mint kukorica után. Ezt okozza, hogy a talaj jobban ki tud száradni és a napraforgó zsarolja a talaj „könnyű tápanyagait”. Valljuk, hogy a növényvédő szerek nehezebben bomlanak le a szár- és kaszatmaradványban, ami kihat az utóveteményre. Ezért fontos lenne, hogy a napraforgószárakat magas nitrogéntartalmú, Vulcan Folyékony NPK-val tüntessük el. Így azonnal lesz tápanyag a kalászosnak, gyorsabban bomlik a szár, és a növényvédő szerek is hamarabb kiürülnek.
Szakmai segítség: +36-70-905-5000