Mikotoxinok továbbra is világszerte magas arányban fertőzik a takarmányokat. Fotó- Pixabay
A vizsgált gabonamintákban – a földrajzi körzetek között erős szórást mutatva – 70-80 százalékában állapítottak meg bizonyos fokú fertőzöttséget, bár az többnyire a tolerálható szinten belül maradt. Meglepő módon a mikotoxin-rezisztenciára szelektált növényfajták termékeiben is találtak az átlagnál magasabb fertőzöttséget.
Azt is megállapították, hogy a korábban tipikusan déli körzetekre jellemző fertőzés, a globális felmelegedés hatására fokozatosan észak felé vonul. Sőt, Annelies Mueller szakértő szerint, az úgynevezett rejtett (maszkolt) mikotoxinok is egyre jobban terjednek, amelyeknek a veszélye abban áll, hogy nehezebben felderíthetőek. Ezért különös gondot kell fordítani a fertőzöttség kimutatására és (utólagos) csökkentésére.
A vizsgálatok a legnagyobb szennyezettséget, illetve a legmagasabb kockázatot a dél-amerikai és az afrikai körzetekben találták.