A phys.org hírportál érdekes és meglepő információkat közöl a hajdina Japánban történő termesztéséről és fogyasztásáról.
A hajdinánál alkalmazott nemesítési módszer más növényeknél is felhasználható – fotó: pixabay.com
Japán kutatók a hajdina genomjának szekvenálása alapján feltárták a növény valamennyi fontos tulajdonságát, amelyek a termesztéséhez szükségesek.
Mi magyarok, keveset tudunk arról, hogy a japánul „szoba" névvel illetett hajdina az ország konyhájának fontos és sok fajta ételhez, leggyakrabban a spagettihez vagy makarónihoz hasonló formában használt alapanyaga.
A japán kutatók meghatározott gének módosításával sikeresen kifejlesztettek egy öntermékeny hajdinafajtát, valamint egy újfajta, ragacsos textúrájú ételkészítmény alapanyagot, amelyek fontos szerepet tölthetnek be a japán háztartásokban. A hajdinánál alkalmazott nemesítési módszer más növényeknél is felhasználható, és hozzájárulhat azok tulajdonságainak javításához.
A hajdina vitaminokban és tápanyagokban gazdag – fotó: pixabay.com
Fentieken túl ennek, a nálunk teljesen perifériára szorult növénynek a japán élelmezésben betöltött szerepe arra is rámutat, hogy Európa-szerte érdemes nagyobb figyelmet fordítani a legutóbbi kategorizálás szerint az úgynevezett „árva" növények közé sorolt, igénytelen, ugyanakkor vitaminokban és tápanyagokban gazdag hajdinára, amelynek jelentősége a klímaváltozás nyomán jelentősen növekedhet.
A japán kutatások eredményeit a Nature Plants folyóiratban tették közzé.