A kalászban növekvő szemek mennyisége attól függ, hány egyedi virág alkotja a kalászvirágzatot, egy új kutatás szerint ez akár negyedével is növelhető - olvasható a ng.24.hu cikkében.
Fontos eredmény, hogy a búza fehérjetartalma úgy növelhető, hogy nem csökken a termésmennyiség – fotó: pixabay.com
A búza az egyik legfontosabb élelmiszernövény
A búza (Triticum aestivum) termései, a búzaszemek a kalászvirágzat oldalán fejlődő kalászkákban jönnek létre. Egy-egy kalászon számtalan kalászka fejlődik, s a kalászkákban több szem is nő.
A búza géntérképezése nyomán kezd körvonalazódni, hogy mi szabályozza a virágzat felépítését, azaz a kialakuló szemek mennyiségét. Egy új ausztrál-brit kutatási eredmény szerint - amit a Science Advances hasábjain tettek közzé - egy genetikai alapon javítható búzatermésről számoltak be. A kutatás lényegét az Adelaide-i Egyetem híre foglalta össze.
„Keveset tudtunk azokról a tényezőkről, amelyek a búza terméshozamát és fehérjetartalmát meghatározzák" – mondta az Adelaide-i Egyetem kutatást vezető szakembere Dr. Scott Boden. „Az ezt meghatározó gén felfedezése hozzájárulhat a jobb minőségű termést hozó búzafajták megalkotásához."
A természetes mutáns gének magasabb fehérjetartalmú búzatermést eredményeznek
A kutatóknak számtalan természetes mutáns vizsgálatával sikerült találni olyan, a virágzat fejlődését szabályozó génváltozatokat, amelyekkel nagyobb hozamú és jobb minőségű búzatermés érhető el.
A búza fehérjetartalmának (sikértartalma) köszönhetően jobb minőségű liszteket, s így jobb minőségű, táplálóbb élelmiszereket lehet előállítani. A kutatók által feltárt génekről az már biztosan kiderült, hogy magasabb fehérjetartalmú búzatermést eredményeznek, illetve az is bebizonyosodott, hogy nő a kalászkák mennyisége a kalászon belül. Egyelőre az még nem világos, hogy a szemek száma miként alakul, ám feltételezik, hogy a hozam is nőni fog.
Önmagában fontos eredmény, hogy a búza fehérjetartalma úgy növelhető, hogy nem csökken a termésmennyiség. A kutatók szerint 2-3 év múlva várható, hogy a feltárt jellemzők alapján nemesített új fajtákat a vetőmagtermelők, majd kb. 7 év múlva már a farmerek is megkapják.