A magyar tökmag-termelők és feldolgozók számára nem épp örömteli fejleményről a Croatia Week számolt be az Európai Bizottság az EU hivatalos lapjára hivatkozva. A "Varaždinsko bučino ulje" egy szűz étolaj, amelyet a stájer tök magjának pörkölésével és mechanikus préselésével nyernek. Az olajat ételek és saláták ízesítésére használják.

Mint arra az mfor.hu felhívja a figyelmet, a helyzet azért problémás, mert Varasd megye a magyarországi Őrség tájegységgel szomszédos, mely a magyar tökmagolaj-termelés fellegvárának számít. Így azonban az őrségi termelők piacra jutása megnehezedik, hiszen közvetlenül a szomszédságukban az EU által is elismert, oltalom alatt álló versenytermék készül, aminek piaci pozíciója az oltalom alá vonással jelentősen javul.

Magyarországon olajtököt 2020-ban csaknem 40 ezer hektáron termesztettek, ami mintegy 40 százalékos bővülés az előző évhez képest, de még messze van a 2016-os történelmi rekordtól, ami ennek több mint a duplája (97 ezer hektár) volt.