A kukorica egyik sajátos fertőzése termelők körében általánosan ismert, kukorica-golyvásüszög (Ustilago maydis), amelyet egy gomba vált ki és amely jelentős terméskiesést okozhat – írja a topagrar.com.

A gomba  kialakulását – a szár mechanikus sérülései mellett – elősegítheti az aszályos időszakot követő esőzés, illetve magas páratartalom. A gomba elvonja az energiát a növény szárának és termésének fejlődésétől, és gátolja a növekedését.

Ezért, amennyiben a fertőzöttség aránya a 20 százalékot meghaladja, célszerű a teljes állományt mielőbb betakarítani, (de csak egy bizonyos érettségi szint elérése után), mivel ezt követően a növény takarmányértéke már biztosan nem növekszik, sőt a csövek számával együtt gyorsan csökken.

Kukorica-golyvásüszög

Kukorica-golyvásüszög (Ustilago maydis) – Fotó: Shutterstock


A gazdálkodók akkor is betakaríthatják a viaszérésben lévő állományt, ha a fertőzöttség 10% feletti. A növény megmaradó tápértékét egy nedves laborvizsgálattal lehet megállapítani.

Tekintettel arra, hogy a termék szárítása a veszteséget növeli, a legcélszerűbb megoldás a besilózva történő feletetés.

A golyvásüszög elfogyasztása az állatoknak nem árthat, mivel nem mérgező, sőt azt egyes mexikói éttermekben csemegeként elkészítve emberi fogyasztásra is kínálják.