A növekvő műtrágyaárak miatt egyre többen fordulnak az alternatív tápanyag-utánpótlás felé. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás a szárak területen hagyásával és gyors lebontásával történő pótlás. A kukorica esetében is rendkívül fontos ugyanakkor, hogy ez a folyamat megfelelő módon, gyorsan és hatékonyan történjen. Segítünk!
Forrás: Natur Agro Hungária Kft.
Szárbontás kukoricaaratás után – miért éri meg?
- A következő növénykultúra számára értékes tápelemek válnak elérhetővé
- A lebomló szármaradványokból könnyen felvehető, viszonylag nagy mennyiségű foszfor és kálium, illetve kisebb mennyiségben mezo- és mikroelemek képződnek
- A kukoricaszár makroelem-tartalma jelentős: hektáronként 100 kg nitrogént, 40 kilogramm foszfort és 120 kilogramm káliumot tartalmazhat
- A lebomlás következtében a tarló szerves anyagai segítik a humuszképződést
- A talaj fizikai szerkezete javul
- A növényi maradványok rövidebb idő alatt bomlanak le a talajban, rövidebb ideig biztosítanak táplálékforrást a talajban áttelelő patogén szervezetek számára
- A talaj vízgazdálkodását és tápanyagszolgáltatását pozitívan befolyásolja
Ezért fontos a folyamat felgyorsítása
A mai kombájnok már szétzúzzák a növények nagy részét, de a derékba tört szárak a gyökérzettel együtt még mindig nagy tömeget képeznek. A természetes úton történő lebomláshoz a megfelelő környezeti feltételekre, többek között a szármaradványok bomlási folyamatainak elősegítésében nélkülözhetetlen mikrobiológiai szereplők jelenlétére is szükség van.
Az őszi időszakban egy mélyebb szántással a nagyobb kukoricaszárakat egészben is le tudjuk forgatni, ami azt eredményezi, hogy egy vonalban és nagyobb mennyiségben, nem a talajjal jól összekeverve, hanem inkább a rothadás esélyét megadva halmozódik fel a szármaradvány, egy esetleges erősebb pentozánhatást előidézve.
A kukoricaszár lignintartalma viszonylag magas, ezért természetes körülmények között hosszú idő alatt (2-4 év) bomlik le. A lebomlás felgyorsítása tehát erősen ajánlott.
Szárbontás Natur Technológiával
A kukorica tarlóbontó készítményekkel történő kezelése azért is fontos, hogy a kezdeti lépéseket felgyorsítsuk, a bomlási folyamatokat még hatékonyabban elindítsuk.
A Natur Agro szárbontó termékek a talaj természetes mikroflórájában, természetes módon is előforduló baktériumokat és gombákat tartalmaznak, melyek cellulóz- és ligninbontó képességüknél fogva hatékonyan bontják el a betakarítás után visszamaradt szár- és gyökérmaradványokat. A nehezen oldható foszfor vegyületeket a mikroorganizmusok különböző enzimek segítségével teszik oldhatóvá, az így kialakuló formákat a növény már képes gyorsan és hatékonyan hasznosítani.
A kukorica tarlóbontó készítményekkel történő kezelésével a kezdeti lépések felgyorsulnak – fotó: Natur Agro Hungária Kft.
A Natur termékek ezáltal hozzájárulnak az egészségesebb talajok kialakulásához, melynek köszönhetően a kártevők megtelepedésének és szaporodásának az esélye is csökken. A termékek Trichoderma hiperparazita gombákat is tartalmaznak, melyek szintén a biokontroll hatást erősítik.
Megéri!
A tarlóhántást megelőző kijuttatás esetén jelentős tápanyagot tudunk megfelelő időben visszakapni a növényből. Mint írtuk, a kukoricaszár makroelem-tartalma jelentős: hektáronként 100 kg nitrogént, 40 kilogramm foszfort és 120 kilogramm káliumot tartalmazhat.
|
Kukoricaszár- és gyökérmaradványok makroelem-tartalma– Tóth és Kismányoki, 2012
A kijuttatást el lehet végezni hagyományos permetezőgéppel is. Ilyenkor fontos figyelni, hogy a termékben lévő baktériumok, és gombák ne legyenek túl sok ideig kitéve a számukra is káros UV-sugárzásnak. Partnereinknek javasoljuk Natur Jet kijuttatóeszközünk alkalmazását, melyet a tarlóhántó eszközzel összekötve, egy menetben, jelentős üzemanyag-megtakarítás mellett tudjuk elvégezni a munkálatot.
Natur Jet kijuttatóeszköz – fotó: Natur Agro Hungária Kft.
>> Termékeinkkel kapcsolatban tematikus oldalunkon tájékozódhat. <<