A növényi részekkel való talajszerkezet-javítás nem új keletű, az ökológiai szemlélet elterjedéséhez mégis a hatósági, leginkább a támogatási közreműködés járult hozzá leginkább a közelmúltban. Pedig az okszerű talajgazdálkodást őseink is tudták és alkalmazták már.

Mit várunk?

Elsősorban gazdasági megtérülést, valamint nagyobb hatékonyságot várunk minden technológiai változtatástól. A helyesen összeállított takarónövényekkel egy lazább talajszerkezetet kapunk, különösen, ha mélyreható gyökérzetű fajt is tartalmaz a keverékük. A gyökerekkel átszőtt talaj vízmegtartásban is hálás lesz nekünk következő évben, száraz, de vízzel átitatott esetben is. A talaj szervesanyag-tartalmának növelésével pedig gazdagodik a talajélet, az elhaló gyökérzet táplálékot biztosít a talajmikrobák számára. És akkor még nem beszéltünk a gyomelnyomásról, erózióvédelemről, beporzást segítő fajok megmentéséről, semmi hosszú távú pozitívumról (sőt a várt támogatási összegről sem)...

Lajtamag takarónövény vetőmagok

A talajszerkezet javításán és az inputanyag-csükkentésen túl rengeteg pozitív hatása van a takarónövények vetésének – fotó: Lajtamag Kft.

Semmi sem fekete vagy fehér

A Lajtamag a takarónövények alkalmazása terén Magyarországon legnagyobb múlttal és saját kutatás-fejlesztéssel rendelkező családi tulajdonban levő cégcsoport. Több évtizedes tapasztalata szerint sokat emlegetett optimális talajállapot elérése a termelő részéről odafigyelést, kísérletezést és nem utolsó sorban hajlandóságot követel meg. A rendelkezésre álló technológiák – jelen esetben vetőmagkeverékek – nem egyformán alkalmasak az ország különböző tájain, más-más talajállapot mellett, más lesz az eredmény egy humuszban gazdag területen, mint a homokos Dél-Alföldön.

Tehát a tökéletes talajállapot eléréséhez kísérletekre, tapasztalatokra, valamint a termelő és a keveréket összeállító közötti kommunikációra van szükség.

Abban az esetben leszünk képesek igazán növelni a talaj tápanyagtartamát, ha a használt fajok között pillangósvirágú (hüvelyes) növények szerepelnek. Ezek a fajok azok, melyek a velük szimbiózisban élő baktériumok révén ténylegesen képesek a légköri nitrogénmegkötésére, ami majd a következő kultúrnövény számára elérhetővé válik. Ilyen lehet a régen ismert, közben néha elfelejtett csillagfürt, különösen savanyú, homokos, vagy mészben szegény talajokon. A felhasználható fajok köre persze ennél sokkal bővebb, a lóbab, szegletes lednek, takarmánybükköny, alexandriai here, fehér, sárga és kék virágú csillagfürt, somkóró, perzsa here, vörös here, fehér here, korcs here, szöszös bükköny, bíborhere, pannon bükköny és takarmány baltacim is ide sorolható.

Pillangóslevelű takarónövény

Fontos a termőhelynek megfelelő keveréket alkalmazni. Ebbben segít a Lajtamag – fotó: Lajtamag Kft.

Mi is volt az eredeti cél?

Ha a döntés megszületett, számos technológiai, már-már taktikai szempontot is figyelembe kell vennünk, amiből a legfontosabb az eredeti célunk:

a talajjavítással a leendő kultúránkban jobb terméseredményt elérni, az inputanyag-felhasználást csökkenteni, a talajtermékenységet megóvni, megőrizni.

Nem gátolhatjuk az utána következő kultúra elvetését, tehát a vetésidőhöz kell illeszkednie a másodvetésű fajok kelési tulajdonságainak, fejlődési erélyének. De a keverékben szereplő fajok megválasztásánál arra is figyelni kell, hogy sem a megelőző, sem a következő kultúrával ne legyenek közös betegségeik, kártevőik.

A Lajtamag Kft. magyar, családi tulajdonban lévő vetőmag-előállító, -termeltető és -forgalmazó vállalat, ahol már akkor is a talajtakarást kutattuk, amikor az uniós támogatásokról nem is álmodhattunk. Több, mint 30 éves múltunk során, a kezdetektől szívügyünknek tekintjük a talajjavításnak ezt a haladó szemléletű, ökológiai módszerét. A cégcsoportunk saját művelésű területein is alkalmazzuk a vetőmag-keverékeinket, és teljes csapatunk aktív kutatás-fejlesztéssel és innovatív termékkínálattal áll a szakma és a teljes agrárium rendelkezésére a zöldítés területén.

Tudjon meg többet a Lajtamag termékeiről és vegye fel kollégáikkal a kapcsolatot a cég honlapján.