Az Adelaide-i Egyetem nemzetközi kutatócsoportja egy új génváltozatot azonosított egy rizsfajtában, amelyet módosítanak a növény terméshozama és ellenálló képessége javítása érdekében – írja a gyartastrend.hu
A genetikailag módosított rizs nagy termeshozamokat produkál – fotó: pixabay.com
A módosítás segítségével a jövőben a rizs ellenállni tud az olyan pusztító betegségeknek, mint a rizsrothadás és a baktériumos foltosság, miközben változatlanul nagy terméshozamokat produkál.
Kínai kutatók korábban már azonosítottak egy olyan rizsfajtát, amely erősen ellenálló volt a gombás és bakteriális betegségekkel szemben, de az gyenge szemtermést produkált.
A mostani kutatásban az RBL1 nevű specifikus gén állt a figyelem középpontjában, amely a gombafertőzések terjedését megakadályozó sejtekkel kölcsönhatásba lépett.
Szerencsére más fajtáktól eltérően még így is képes volt nagy terméshozamot produkálni a szántóföldi kísérletekben.
A világ népességének több mint egyharmada számára a rizs alapvető élelmiszer. Amennyiben sikerülne a növényt ellenállóbbá tenni a fertőzésekkel szemben, az nagyban hozzájárulna a világ élelmezési problémáinak a csökkentéséhez.