Az ilyen gombák bevezetése a növények gyökérzónájába magasabb terméseredményhez vezet, amit a leedsi kutatók a világon elsőként bizonyítottak be – olvashatjuk a phys.org angol hírportálon.
„Az ilyen gombák a jövőben értékes eszközt képezhetnek a fokozott élelmiszer-biztonság elérésében a klímaváltozás által kiváltott krízis közepette, és csökkenthetik a műtrágyázástól való függőséget” – mondta Katie Field, az Egyetem professzora.
Talajlakó gombák csökkenthetik a műtrágyaigényt – fotó: Shutterstock
A gombákkal több növény is kialakít hasonló szimbiózist, sőt már az ősidőkben is tapasztalható volt a növények és a gyökérzónájukban élő gombák kölcsönös egymásrautaltsága, amelynek során a gombák serkentették a növények fejlődését és tápanyagfelvételét, a növények pedig szénhidrátokkal segítették a gombák növekedését. Az utóbbi néhány ezer évben azonban a növények háziasítása és intenzív nemesítése több fajnál, illetve fajtánál felborította ezt a kölcsönösen hasznos együttélést.
Ma már csak bizonyos búzafajtáknál tapasztalható ez a szimbiózis, holott annak visszaállítása a világ 218 millió hektáros búza-vetésterületének akárcsak a felén is óriási megtakarítást eredményezne, és jelentős mértékben mérsékelné a talajban lévő szén légkörbe kerülését.
A kutatások eredményeit a Global Change Biology folyóiratban közölték.