Beltéren, termőtalaj és növényvédő vegyszerek használata nélkül termesztett búzát egy Infarm nevű, vertikális gazdálkodással foglalkozó vállalat. Ilyen körülmények között a kalászok kifejlődéséhez a szabadföldi gazdaságokban megkövetelt mennyiségnél sokkal kevesebb vízre van szükség - írja a storeinsider.hu az European Supermarket Magazine cikke alapján.
Beltéren, termőtalaj és növényvédő vegyszerek használata nélkül termesztett búzát egy Infarm nevű, vertikális gazdálkodással foglalkozó vállalat – fotó: pixabay.com (illusztráció)
117 tonna termés hektáronként
Az Infarm, a saját állítása szerint az első olyan vertikális farmokat működtető cég, amely szabályozott környezetben alap-élelmiszernövényt termeszt.
A társaság a kifejleszetett technikával a kísérletek első szakasza alapján, akár a négyzetméterenkénti 11,7 kilogramm éves hozam elérését is lehetségesnek tartja. Ez a kvantitás a szabadföldi gazdaságokban hektáronként évi 117 tonna termést jelentene, ami 26-szorosa a kültéri farmok hozamának – közölte a vállalat.
A technika idővel akár a globális élelmezés egyik alappillérévé is válhat
Guy Galonska, az Infarm technológiai igazgatója és társalapítója azt mondta:
Ahhoz, hogy a világ növekvő népességét továbbra is elláthassuk élelemmel, magasabb terméshozamot kell elérnünk. Mi most bebizonyítottuk, hogy a beltéri, ellenőrzött környezeti feltételek között folytatott gazdálkodás eszközét alkalmazva a búza esetében mindez lehetséges. Eredményeink a kültéri búzatermesztés átlagos hozamához képest jelentősek. Az utóbbi technika termésmennyisége hektáronként évente körülbelül 4,5 tonna, és erősen függ az időjárástól, illetve az évszakoktól is.
A vállalkozó szerint az Infarm a következő években a búzatermést akár további 50 százalékkal is megnövelheti a továbbfejlesztett genetika és hardver, valamit az optimalizált növekedési környezet kombinációjának köszönhetően.
A technika idővel akár a globális élelmezés egyik alappillérévé is válhat – fotó: pixabay.com
A cég által alkalmazott módszer klímatűrő, mivel a külső éghajlati viszonyok nem befolyásolják a termelést
Az Infarm tájékoztatása alapján vannak olyan régiók, ahol a lakosság napi fehérjebevitelének közel 40 százalékát a búza fedezi, és minden más növénynél nagyobb területen termesztik ezt a gabonát.
„A búza beltéri termesztése mérföldkő az Infarm számára, és jelentős jelentőséggel bír a globális élelmezésbiztonság szempontjából, mivel a búza egy kalóriadús, de erőforrás-intenzív növény, amely a diéták alapvető összetevője világszerte.
Az Infarmot azért indítottuk el, hogy új élelmiszer-előállítási módokat találjunk a világ növekvő népességének táplálására, és az eredmények azt mutatják, hogy egy nagy lépéssel közelebb kerültünk e cél eléréséhez."
- mondta Erez Galonska, az Infarm vezérigazgatója és társalapítója.