Az új vetőmagkezelési módszert a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szabadalmi oltalom alá helyezte – olvasható a Debreceni Egyetem által közzétett beszámolóban.

A burgonyatermesztésben kiemelkedő jelentőségű az egészséges vetőgumó használata. A burgonyát fertőző és a vírusos vetőgumóval is terjedő betegségek ugyanis akár 80 %-os termésveszteséget és jelentős minőségi romlást is okozhatnak.

burgonya

A vírusmentesítés révén az egészséges növények kedvező élettani állapotuknak köszönhetően jó kiindulási alapot biztosítanak a kórokozómentes szaporításához – Fotó: Debreceni Egyetem

"Az egészséges vetőgumó-előállítás alapja a fertőzött növények laboratóriumi körülmények között történő vírusmentesítése, majd a kezelt alapanyagok szövettenyésztéssel történő felszaporítása. Ez a növény-biotechnológiai eljárás a mindennapi mezőgazdasági gyakorlat része" – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Dobránszki Judit, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központjának vezetője. A vírusok eloszlása azonban a növényben nem egyenletes.

Az eljárás során a hajtáscsúcsból kivágott szövet laboratóriumi tenyésztésével vírusmentes alapanyagokat nyerésére van lehetőség. Egyes esetekben hő-és kemoterápia alkalmazására is szükség van.

A burgonya vírusmentesítése esetében leggyakrabban a kemoterápiát alkalmazzák. A kezelés során legtöbbször a humán gyógyászatban is használt Virazollal (Ribavirin) akadályozzák meg a vírusok szaporodását.

A készítmény segítségével körülbelül 30 %-os hatékonysággal lehet vírusmentes palántákat létrehozni.

A növény-biotechnológiai eljárásra alapozott vírusmentesítés révén az egészséges növények, kedvező élettani állapotuknak köszönhetően jó kiindulási alapot biztosítanak a kórokozómentes szaporításához.

A kifejlesztett kezelési mód segítségével, olyan vetőalapanyag állítható elő, amely jobb termésátlagot és egészségesebb termést biztosíthat a gazdálkodóknak.