A kovászos kenyér egészségügyi előnyei

A kovászos kenyér rengeteg értékes tápanyagot, köztük fehérjéket, rostokat, vasat, szelént, mangánt, rezet, B12-vitamint, folátot, tiamint, niacint és riboflavint tartalmaz. Teljes kiőrlésű változatában továbbá jelentős mennyiségű kálium, cink és foszfor is található.

Kiváló prebiotikum

A fermentálás lebontja a búzalisztben lévő fehérjék, így a glutén egy részét, ezért a kovászos kenyér könnyebben emészthető a fehér lisztből készülő kenyérfélékhez képest (a cöliákiában szenvedőknek azonban kerülniük kell a fogyasztását).

Ráadásul számos kovászos kenyér prebiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, és oldható rostjai révén táplálékkal szolgál a bélmikrobiomban élő egészséges baktériumok számára, ami azért előnyös, mert a mikrobiom állapota nem csupán az emésztésre van hatással, hanem szorosan összefügg az általános egészségügyi állapottal is.

Támogatja az immunrendszert

A mikrobiom egészségének fenntartása hozzájárulhat a gyulladásos folyamatok szabályozásához, ami növeli az immunitást, és védelmet nyújthat a krónikus betegségekkel szemben. Egy tanulmány szerint azoknál a Földközi-tenger térségében élő idősebb felnőtteknél, akik rendszeresen fogyasztanak teljes kiőrlésű kovászos kenyeret, csökkent az olyan krónikus betegségek kockázata, mint a szívbetegség, a cukorbetegség vagy a rák.


Támogatja a kiegyensúlyozott vércukorszintet

A kovászos kenyérnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint más kenyérfajtáké, így kevésbé okoz hirtelen kiugrásokat a vércukorszintben. Az erjesztési folyamat emellett javíthatja a B-vitaminok hasznosulását, és megnövelheti a termékben a B12-vitamin mennyiségét, miközben elősegítheti például a fitinsav lebontását, ami gátolja a kulcsfontosságú ásványi anyagok felszívódását. Egyes bizonyítékok szerint a kovász fermentációja több mint 70 százalékkal képes csökkenteni a kenyér fitinsavtartalmát.

Segít megelőzni a szívbetegségeket

A kovászos kenyér a szívbarát táplálkozás fontos része lehet, és csökkentheti az érelmeszesedés és a szívbetegség kockázatát oldható rostjainak köszönhetően. Elektrolitjai – a foszfor, a nátrium és a kálium – pedig támogatják az egészséges szívritmus fenntartását; utóbbi anyagnak a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepe van.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Pixabay