A gyümölcsfáknak legalább 170 napra van szükségük ahhoz, hogy felkészüljenek a következő évi szezonra. A kora tavaszi, 20 fok fölötti átlaghőmérséklet viszont felgyorsított mindent: így a nedvkeringést és a rügypattanást is. A februári meleg a korai fajtákat, így a kajszit is teljes virágzásban érte. Idén ez a gyümölcs lesz a kereskedelmi főzdék népszerű alapanyaga, így évek múltán ismét vásárolhatunk kajszibarackból készült pálinkát – írja a novenyvedoszer.hu.

kajszibarack

A kajszibarack kiváló alapanyagnak számít – fotó: pixabay.com

A tavalyihoz képest a márciusi, áprilisi fagyok kisebb károkat okoztak azokon a helyeken, ahol korábban száz százalékban elfagytak a virágok. Kelet-Magyarországon közepes, a Dunántúlon kimondottan jó volt a termés kajszibarackból, aminek egyaránt nagyon örülnek a termesztők és a feldolgozók.

Ezt erősítette meg a Gyulai Pálinka Manufaktúra kóstolóházának a vezetője Fabulya Attila is, aki elmondta, hogy a hazai pálinkapiac egyik legmeghatározóbb gyümölcse a kajszibarack, ami Kárpát-medence szerte is kiváló alapanyagnak számít. Megnyerő az illata, az íze.

A szakember beszélt arról is, hogy júniusban voltak esősebb időszakok, majd megérkezett a hőség, ami nem igazán kedvezett a gyümölcsöknek, hiszen felboríthatja az íz és a cukortartalom egyensúlyát, aminek a harmóniájából lesz kiváló pálinka.


főzde

Csökkent a kereskedelmi főzdék forgalma – fotó: pixabay.com

Ennek ellenére most jó alapanyagok álltak rendelkezésre, amelyekből kiváló minőségű pálinkák készülhetnek. A tavalyinál kisebb mértékű fagykárok pozitív hatással voltak a hazai gyümölcstermés alakulására, ami egy jobb évet vetít előre a pálinkapiacon. A kereskedelmi főzdék helyzetét azonban az nehezíti, hogy a jó termés ellenére is magas maradt a gyümölcsök ára.

A jó szezon ellenére a pálinka értékesítése országszerte visszaesett. A hazai pálinkatörvény megengedi a magánfőzést, amelynek során egy család otthoni körülmények során is főzhet magának párlatot, emiatt csökkent a kereskedelmi főzdék forgalma, de ugyanez igaz a vendéglátóhelyeken árusított pálinkákra is.

Az első számú hungarikumunk jelen marad a közgondolkodásban, ugyanis a magyar földön termett és hazai gyümölcsből készített, zárjeggyel ellátott, kereskedelmi forgalomban lévő gyümölcspálinkáról van szó – írja a novenyvedoszer.hu.