A Massachusetts-i Tufts Egyetem kutatói megállapították, hogy a pisztácia rendszeres fogyasztása (akár csak naponta 50-60 gramm mennyiségben) nagy mértékben javíthatja a látásélességet.
A látás romlásának elejét lehet venni naponta 2 uncia (kb. 2 marék) pisztácia fogyasztásával – fotó: pixabay.com
Ez elsősorban a gyümölcsben található antioxidáns vegyületnek, a luteinnek köszönhető, amely segíthet növelni a makula pigment optikai sűrűségét, és megvédeni a szemet makuladegeneráció (AMD) ellen, amely az idősebb felnőtteknél fellépő vakság első számú kiváltó oka.
A kutatási eredmények nagyon időszerűek, mivel az Egyetem és Amerikai Vakok Alapítvány által végzett országos közvélemény-kutatás szerint az idősödő amerikaiak jobban félnek a látásvesztéstől, mint minden más, súlyos egészségügyi problémától.
Az Egyetem Táplálkozástudományi és Politikai Iskolájának kutatói által készített tanulmány kimutatta, hogy a diófélék közül csak pisztácia tartalmaz mérhető mennyiségben növényi eredetű, luteint, amely a makula pigment optikai sűrűségét (MPOD) hatékonyan növelve fékezi a látás gyengülését.
Az emberi szemnek ez a fontos része kiszűri a káros kék (látható) fényt, azaz tulajdonképpen egy védő napszemüveg funkcióját teljesíti.
A látás romlásának elejét lehet venni naponta 2 uncia (kb. 2 marék) pisztácia fogyasztásával, ami már hat hét alatt is érezhető, illetve mérhető eredményt hozhat.
Forrás: freshplaza.com