Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított januári árindex decemberhez képest 0,7 százalékkal (1,3 ponttal), 182,5 pontra nőtt.
A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.
A szemes termények ára novemberhez képest januárban 2,9 százalékkal (4,8 ponttal) 169,2 pontra emelkedett. 2018. májusa óta ez a legmagasabb szint.
Három éves csúcsra emelkedett a növényi olajok árindexe 176,3 pontra, azaz 7 százalékkal, a cukoré pedig 5,5 százalékkal (10,4 ponttal) 200,7 pontra nőtt, ami 2017. decembere óta a legmagasabb szint.
2011 óta 25 százalékkal alacsonyabb, azonban tavalyi évhez képest 1,8 százalékkal magasabb az átlagos élelmiszerár-index - fotó: Pixabay
Emellett a tejtermékek 0,9 százalékkal (1,8 ponttal) 200,6 pontra emelkedtek. A húsfélék árindexe 4 százalékkal (7,5 ponttal) 182,5 pontra süllyedt, és ezzel egy 11 hónapig tartó folyamatos növekedési trend szakadt meg.
Az előző évben az árindex átlagosan 171,5 pont volt, 1,8 százalékkal magasabb, mint 2018-ban, de 25 százalékkal alacsonyabb a 2011. évi csúcsnál.