A hasnyálmirigy egy nagyon fontos szervünk, amelynek gyulladása esetén enzimek szabadulnak fel az emésztési folyamat megkezdése előtt, ami negatívan hat a hasnyálmirigy működésére.
A hasnyálmirigy egészségének megőrzéséhez hozzájárulnak többek között a következő élelmiszerek: gyümölcsök, zöldségek, lencse, bab, fűszernövények, teljes kiőrlésű gabonák, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, halak, sovány húsok, kókuszolaj.
Az egészséges hasnyálmirigy megőrzése érdekében a következő táplálékokat kerüljük: finomított szénhidrátok, például fehér kenyér, vaj, majonéz, margarin, sült ételek, sütemények, desszertek, feldolgozott húsok, vörös húsok, magas zsírtartalmú tej és tejtermékek. A hasnyálmirigy egészségének megőrzése érdekében tartózkodjunk a gyorsételek fogyasztásától.
Mire figyeljünk a hasnyálmirigy szempontjából egészséges étrend összeállításakor?
A hasnyálmirigy szempontjából egészséges étrend mindenképpen tartalmazzon fehérjékben gazdag táplálékokat, de csak kevesebb állati zsírt és jóval több antioxidánsokban gazdag ételeket.
A magas rosttartalmú táplálékok csökkentik a triglicerid szintjét a vérben, megakadályozzák az epekövek kialakulását, és csökkentik a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásának kockázatait.
A hasnyálmirigy egészségének megőrzéséhez a gyümölcsök is hozzájárulnak – fotó: Shutterstock
Az alacsony zsírtartalmú táplálékok megkönnyítik a hasnyálmirigy szerepét az emésztésben, ami hozzájárul a hasnyálmirigy gyors gyógyulásához.
Fontosak az antioxidánsokban gazdag ételek is, hiszen ezek segítenek csökkenteni a gyulladást, és gyógyító hatással is rendelkeznek.
A sovány fehérje csökkenti a hasnyálmirigy munkáját az emésztési folyamatban, ezzel együtt a fehérjeszükségletet is kielégíti.
A közepes láncú trigliceridek hozzáadása az étrendhez elősegíti a tápanyagok jobb felszívódását.
Együnk naponta 5-6 alkalommal, kevesebb, kisebb adagokat. Ez megkönnyíti az emésztést és a hasnyálmirigy munkáját is.
Az egészséges táplálkozás jelentősége a hasnyálmirigy egészsége szempontjából
Az egészséges táplálkozás segít a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás megelőzésében, illetve nem alakul ki táplálkozási hiányosság, és így sikerül fenntartani a normál vércukorszintet is.
Az egészséges táplálkozás megkönnyíti a hasnyálmirigy emésztési mechanizmusát is. Ez felgyorsítja ennek a szervnek a gyógyulási folyamatát.
A vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag táplálkozás csökkenti a hasnyálmirigy-gyulladás esélyét.
Az alkoholfogyasztás növeli a hasnyálmirigy-gyulladás kockázatait, illetve a már meglevő betegség tüneteit.
Forrás: gyogyszernelkul.com