Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely kiváló antioxidánsként működik. Ez a vitamin fokozza az immunitást, véd a krónikus betegségek, például a szívbetegségek és a rákos megbetegedések ellen, valamint támogatja a szem és a bőr egészségét. A szervezetben antioxidánsként működve védi a sejteket a szabad gyökök által okozott károktól. Ez a vitamin azáltal, hogy erősíti az immunrendszerünket, segít a szervezetünknek leküzdeni a baktériumokat és vírusokat. Emellett segít az erek tágításában, és megakadályozza a vérrögképződést.

Az E-vitamin a bőrünk számára is nagyon fontos, hiszen remekül hidratálja és ragyogóvá teszi azt, s csökkenti a ráncok kialakulását. Számos kutatás szerint az E-vitaminban gazdag táplálékok rendszeres fogyasztása csökkenteni tudja a pikkelysömör kialakulásának esélyét is.

Az E-vitamin a körömnek is nagyon jót tesz, ugyanis ennek a vitaminnak nagyon magas az antioxidáns-tartalma, ezáltal csökkenti a törékeny és száraz körmök kialakulásának esélyét.

E-vitamin

Az E-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely kiváló antioxidánsként működik – fotó: Shutterstock

Ha a szemünk egészségét szeretnénk óvni, akkor is nagyon hasznosak lehetnek az E-vitaminban bővelkedő táplálékok, ez a vitamin ugyanis csökkenti az életkorral összefüggő szembetegségek, többek között a szürkehályog kialakulásának kockázatait, és javítja a látást.

Az E-vitamin immunitást fokozó hatással is rendelkezik, továbbá kutatások szerint jelentős szerepe lehet a magas koleszterinszint csökkentésében, valamint a szervezetben kialakult gyulladások csökkentésében is.


E-vitamint tartalmazó élelmiszerek

Az E-vitamin nagyon sokféle táplálékban megtalálható, például a napraforgómagban, az avokádóban, a spenótban, a brokkoliban, a mandulában, a földimogyoróban, a növényi olajokban, a mangóban és a bogyós gyümölcsökben. A növényi olajok is gazdag forrásai ennek a vitaminnak, például a búzacsíraolaj és a napraforgóolaj.

Forrás: gyogyszernelkul.com