Ismered a naspolyát? Ez a napjainkban ritkaságnak számító téli gyümölcs, amely az alma és körte közeli rokona – számos élettanilag hasznos anyagot tartalmaz, ennek ellenére mégsem fogyasztjuk rendszeresen – írja a divany.hu.

Keveset tudunk róla

A Kaszpi-tenger partjánál honos gyümölcs nem vált annak ellenére sem tömegcikké, hogy őshazájában, Irán, Örményország és Törökország területén tömegével fogyasztják. Az ókori rómaiak által jutott el hozzánk, és terjedt el a Balkántól a Brit-szigetekig, Franciaországon át Dél- és Kelet- Európáig – ez a gyümölcs a kaviár és a szarvasgomba társaságában tetszelegve fejedelmi kiváltság volt. Sajnos mára már egy kifejezetten ritka, szinte el is feledett gyümölcs lett belőle. Kár lenne kiírnunk az étrendünkből, ugyanis ha kellő mennyiségben fogyasztjuk a téli, megfázásokkal teli időszakon gyötrelmek nélkül segíthet át bennünket.

Ez a kis méretű fa vagy cserje általában 3-6 méter magasságig nő meg. Fehér vagy rózsaszínű virágai tavasz végén nyílnak. Gyümölcshúsa kemény és fanyar, viszont puhára érve, főleg a fagy után, édessé és zamatossá válik.

A naspolyát frissen fogyasztják, miután puhára érett, de felhasználják lekvárok, kompótok és más édességek készítéséhez is.

A naspolya azonban nemcsak a gyümölcséért értékes; hanem dísznövényként is kedvelt a kertekben, a színeződő levelei és a télen érő gyümölcsök miatt. Gondozása egyszerű, jól tűri a hideg téli hónapokat, de az aszályos időszakokat is jól viseli.

naspolya

A naspolya jótékony hatása nem merül ki az immunrendszer általános támogatásában és a szabad gyökök lekötésében – fotó: flickr.com

Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag

A rózsafélék családjába tartozó naspolyát bátran nevezhetnénk akár szupergyümölcsnek is, hiszen vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és antoxidánsokban is gazdag.

  • Ásványi anyagai: magas a magnézium-, vas-, réz-, mangán-, cink-, kálium- és kalciumtartalma.
  • Vitaminjai: az almánál is nagyobb a C-vitamin-tartalma,  de B1-vitaminban is bővelkedik, és az A-vitamin előanyaga, a karotin is jelentős mértékben van jelen benne.


Jótékony hatásai

A naspolya jótékony hatása nem merül ki az immunrendszer általános támogatásában és a szabad gyökök lekötésében.

  • Magas pektintartalma segíti az emésztést, rostjai pedig késleltetik a szénhidrátok felszívódását, és prebiotikumként működnek, táplálva a bélben élő hasznos baktériumokat.
  • Főzetét a népi gyógyászatban gyulladáscsökkentőként alkalmazták,
  • Antioxidánsai védelmet nyújtanak a szabad gyökök okozta károsodással szemben,  csökkenthetik az érelmeszesedés kialakulásának esélyét
  • Jó káliumforrás, amivel segíti szabályozni a vérnyomást és csökkenteni a magas vérnyomásból eredő szívbetegségek kockázatát,
  • Bőrfeszesítő és hidratáló hatása van

Hogy érdemes fogyasztani a gyümölcsöt?

Meg kell találni az optimális pillanatot a „szüretre" és a fogyasztásra: amikor még ress a gyümölcs, a húsa világos és éretlen, akkor a fogyasztása nem jelent nagy élményt, de amikor a mogyorószínű, világos belső sötétebb, barnásra érik és puhává szottyad, akkor az ízhatás eléri a csúcspontját.

A naspolyát általában a korai érettség fázisában szedik le, majd hűvös helyen várják meg gyakori forgatás és szelektálás mellett, hogy utóérjen.

Indexkép: flickr.com