A fölösleges kalóriák felelőssé tehetők az elhízásért és olyan krónikus betegségek kialakulásáért is, mint a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Ráadásul a legújabb kutatások szerint azok a nők, akik a terhesség alatt túlsúllyal küzdenek, veszélyt jelentenek a magzatra abból a szempontból, hogy ezáltal ők is hajlamosabbak lehetnek az elhízásra.
A terhesség alatti extrém elhízás és túlsúly a magzat agyára is hatással van, aki gyermekkorában jobban fog az egészségtelen ételek után vágyakozni. A szülő felelőssége nagy, ugyanis ha az édesanya az egészséges ételeket preferálja, és amikor már a baba ehet szilárd ételeket, ilyen táplálékokat kínál neki, akkor az elhízás kockázata minimálisra csökken.
Az elhízásnak a genetikán túl oka lehet az egészségtelen táplálkozás, a fizikai aktivitás hiánya és a környezeti tényezők is. Az elhízás és az azzal összefüggő társbetegségek azonban elkerülhetők.
Így előzd meg az elhízást
• Nagyon fontos a rendszeres folyadékfogyasztás. A víz nemcsak az elhízást segít megelőzni, hanem segít fenntartani az egészséges testsúlyt is.
• Sóból ne fogyassz naponta 5 grammnál többet, ugyanis a nátrium elősegítheti a súlygyarapodást. A nátrium növeli a vízvisszatartást a szervezetben, ami szintén súlynövekedéssel jár együtt.
• A finomított cukor tele van üres kalóriával, és tápanyagot sem tartalmaz; a cukros ételek rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a súlygyarapodással, ami elhízáshoz és 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet, illetve fokozza a szívbetegségek kockázatait is.
• A rostban gazdag táplálékok nagyon hatékonyak a testsúly szabályozásában, mivel gyorsan jóllakottságérzetet biztosítanak, és így csökkentik a túlzásba vitt kalóriabevitelt.
• A kalciumtartalmú ételek is segítségünkre vannak, hiszen elősegítik a zsírbontást, és csökkentik a zsírszintézist.
Forrás: gyogyszernelkul.com
Indexkép: Shutterstock