Az európai gazdákra nem akadályként, hanem nélkülözhetetlen partnerként kell tekinteni a zöld átállás folyamatában – jelentette ki Ökrös Oszkár az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért és Európai Uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára Oslóban.

élelmiszer

Az európai gazdákra a zöld átállásban nem akadályként, hanem nélkülözhetetlen partnerként kell tekinteni – fotó: pixabay.com

Magyarország norvégiai nagykövetsége az európai uniós misszióvezetők részvételével szervezett agrárszemináriumot. A magyar EU-elnökség gazdaközpontú uniós agrárpolitika kialakítására vonatkozó elképzeléseit Ökrös Oszkár ismertette.

Kiemelte, az európai élelmezésbiztonság garantálása és a teremtett világunk megóvása érdekében az európai gazdáknak olyan körülmények között kell termelniük, hogy versenyképesek legyenek az EU-n kívüli mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatokkal.


A helyettes államtitkár szerint ehhez az EU-ba harmadik országokból beszállítandó élelmiszerek és agrártermékeknek ugyanúgy meg kell felelniük azoknak a környezet- és klímavédelmi, állatjóléti és egyéb fenntarthatósági feltételeknek, amelyeket az uniós jogszabályok az európai gazdákra rónak.

Emellett nem szabad aránytalan és a versenyképességüket súlyosan veszélyeztető felelősséget hárítani az agráriumra a zöld átállás folyamatában

– húzta alá. Szavai szerint az európai gazdákra nem akadályként, hanem nélkülözhetetlen partnerként kell tekinteni.

Ellenkező esetben ugyanis a gazdák nem lesznek versenyképesek az olcsó, harmadik országokból származó tömegtermékekkel, amelyeket ráadásul környezetkárósító módon állítanak elő – hívta fel a figyelmet.

Ökrös Oszkár hangsúlyozta, megengedhetetlen, hogy a gazdák feladják a termelést és ezzel kevesebb egészséges, biztonságos és ellenőrzött élelmiszer legyen Európában.