Az ízületi gyulladás, vagyis az arthritis sokakat érint – és nem csak időseket. Fájdalmakkal, merevséggel, fáradtsággal jár, sőt a mozgástartomány is csökkenhet miatta. A gyógyszerek mellett azonban a tányérunk tartalma is rengeteget segíthet! Néhány élelmiszer természetes gyulladáscsökkentőként működik és az ízületek működésére is jótékonyan hat, így érdemes beépíteni ezeket az étrendünkbe.

1. Az ómega-3 zsírsavakban gazdag zsíros halak – például a lazac és a makréla – nemcsak a szívet védik, de az ízületeknek is jót tesznek.

2. A meggy, különösen a savanykásabb fajták, az antociánok révén csillapítják a fájdalmat és a duzzanatot.

3. A gyömbér szintén kiváló választás: bioaktív vegyületei segítenek a gyulladás mérséklésében.

4. A bogyós gyümölcsök antioxidánsokban és antociánokban gazdagok, amelyek sokat segítenek a gyulladás és oxidatív stressz csökkentésében.

5. A zöld leveles zöldségek (például spenót, kelkáposzta) vitamin- és rosttartalmuk miatt is ideálisak. Ráadásul mivel alacsony kalóriatartalmúak, az egészséges testsúly megtartása révén segítenek az ízületek tehermentesítésében.


6. A bab és a lencse nemcsak a gyulladás ellen hatásosak, de tápláló növényi fehérjeforrások is.

7. Az édesburgonya magas rosttartalma és vitaminjai miatt ideális választás; magas A- és C-vitamin-tartalma segít a gyulladás elleni küzdelemben.

8. A dió sok ómega-3 zsírsavat (ALA) tartalmaz, ami gyulladáscsökkentő hatású.

9. A citrusfélék (narancs, grapefruit, citrom) C-vitamin-tartalmukkal támogatják a kollagéntermelést és az ízületek egészségét.

10. A fokhagymában található allicin gyulladáscsökkentő hatása már régóta ismert.

Ezek az ételek nem csupán finomak, de segítenek abban is, hogy fájdalommentesebb életet élhessünk – természetesen.

Forrás: noklapja.hu

Indexkép: Shutterstock