A zöldborsó és a csemegekukorica a hűtő- és konzervipar vezérterméke azáltal, hogy a termelés 70-80%-át adja - írja a fruitveb.hu

csemegekukorica

A csemegekukorica termőterületében az elmaradó másodvetésekkel együtt 15% közötti a visszaesés – fotó: pixabay.com

Jelentős volt a terméskiesés

Nehéz helyzetben volt eddig is az ágazat az elmúlt évek kedvezőtlen piaci és klimatikus hatásai miatt, ami az idei szezon elején is megmutatkozott a termőterületek csökkenésében. 15-20%-kal tovább csökkent a zöldborsó termőterülete az előző évek átlagához képest, de fővetésű csemegekukoricát is csak 27 336 hektáron vetettek idén.

A másodvetések jelentős része sem sikerült a rendkívül aszályos tavasz és nyár miatt, így a csemegekukorica termőterületében az elmaradó másodvetésekkel együtt 15% közötti a visszaesés mértéke. A feldolgozható alapanyag mennyiségét tovább csökkentette az évszázados méretű aszály, így országos átlagban 35% a mennyiségi kiesés. Ez régiónként eltérő, vannak térségek, ahol rosszabb volt a helyzet (Az Észak-Alföldön, ahol az öntözött állományok aránya alacsonyabb), más térségekben némileg kedvezőbb.

Hasonlóan jelentős problémát okozott a gyártási tervhez képest 15%-os zöldborsó kiesés.

zöldborsó

15-20%-kal tovább csökkent a zöldborsó termőterülete az előző évek átlagához képest – fotó: pixabay.com


Az őszi időjárás kedvezett a csemegekukoricának

A termelés zsugorodása a teljes termékpályán végig gyűrűzik: mivel a feldolgozók a késztermék-előállításban is hasonló mértékű kiesést szenvedtek, így a konzervgyárak és hűtőházak az idén 50% körüli alapanyagár-emelést hajtottak végre.

A csemegekukorica árualapcsökkenése még ennél is nagyobb mértékű lett volna, ha az őszi időjárás nem alakul kivételesen kedvezően: egészen november végéig nem voltak komolyabb fagyok, így a másodvetésű állományokat ősszel jó minőségben tudták betakarítani.