Habár a déligyümölcsök egész évben rendelkezésünkre állnak a boltokban és a piacokon, leginkább télen fogyasztunk belőlük a legszívesebben. A citrusfélék közül kevesebben választják a tangerint, a pomelot és a grapefruitot, a legnépszerűbbek pedig egyértelműen a narancs és a mandarin. De vajon melyik a jobb választás? És hogy találjuk meg az igazán édes mandarint, csak ránézés alapján?

Így válaszd ki az édes mandarint

Ahhoz, hogy az általunk megvásárolt mandarin finom édes legyen, a következőket érdemes figyelembe venni.

1. Először is nézzük meg, honnan származik a mandarin. A legédesebbek a Spanyolországból vagy Marokkóból származó mandarinok, az ottani éghajlat miatt.

2. De a héjukat is érdemes szemügyre venni. Minél halványabb vagy zöldesebb a mandarin héja, annál éretlenebb, így biztosan nem édes az íze.

3. A súly is fontos. Az édes mandarin a kis mérete ellenére is nehéz, hiszen belül lédús. Ha könnyű a mandarin, akkor már sajnos ki van száradva.

4. Ha a mandarin héja sérült vagy száraz, akkor se vegyük meg, mert akkor sem lesz finom, édes és lédús.

5. Ha a kacshoz kapcsolódó része barna, szintén nem lesz öröm elfogyasztani a mandarint. Ennek ugyanis élénk narancssárgának kell lennie.

6. Amikor olyan mandarint látunk, amin rajta van a levele, az szintén árulkodó lehet. Ha a levél száraz és kemény, akkor a gyümölcs már nem lédús, így nem érdemes megvenni.


Narancs, vagy mandarin?

De vajon a narancs, vagy a mandarin a legjobb választás számunkra. A narancs illata varázslatos, éppen ezért sokan a héját sem dobják ki, hanem hagyják, hogy az illatával belengje az otthonukat. Habár a mandarin héja jóval vékonyabb, és nem illatozik úgy, mint a narancsé, jóval könnyebb hámozni.

mandarin gyümölcs

A mandarin akkor jó, ha édes. Ezt pedig könnyedén megtudhatjuk róla, ha tudjuk, mire kell odafigyelni a választásnál. Fotó: Shutterstock

A mandarinfa és a narancsfa nem is hasonlítanak egymásra, ami meglepő lehet, hiszen a két gyümölcs kinézete hasonló. A mandarinfa alacsony növésű, kis termetű fa. Törzsei vastagok, ágain tövisek vannak. Levelei kicsik, virágai illatosak, fehérek és aprók.

A narancsfa legfeljebb 8-15 méter magas, örökzöld fa. Terebélyes, gömbölyded koronájú, melyen a levélhónaljakban tövisek találhatóak. Virágainak erős illata van, és körülbelül 5 cm nagyságúak.

A mandarin a Fülöp-szigeteken és Délkelet-Ázsiában őshonos növény, mely a citrommal és naranccsal együtt a rutafélék családjának tagja. Ázsia trópusi részéről származik, mely Indiából és Afrika keleti partvidékéről jutott el a Földközi-tenger térségének keleti részébe, majd onnan a római hódítások során terjedt el az egész világon. A mandarin termésének nagysága általában 4 és 8 cm közötti. Vékony héjában sok olajtartalmú sejt van, héja könnyedén leválik a mandarinról. A mandarin gerezdekből áll, melyek száma eltérő. Lehet 10, de akár 15 is.

A narancs egy narancssárga, olajjáratokat tartalmazó külső, és egy fehér, szivacsos, belső rétegből áll. Ez alatt találhatóak a gerezdek. Egy gerezd egy termőlevélnek felel meg. A magvak a gerezdek belső szegletében fejlődnek ki, de manapság már sok a mag nélküli narancs.

A mandarin húsa világos, vagy sötét narancsszínű, és sok a leve. Gerezdjei sokkal egyszerűbben elválaszthatók egymástól, mint a narancs gerezdjei. A narancs termése, vagyis a bogyója 10-14 gerezdre tagolódik, amelyek egymáshoz és a héjhoz tapadnak, ezért sokkal nehezebb hámozni, mint a mandarint. De könnyen ki lehet facsarni, és a leve igazán üdítően hat ránk, akár télen, akár nyáron fogyasztjuk. A mandarin vitamintartalma alapján a citrom és a narancs után a harmadik helyen áll, így bármelyik mellett döntünk, egészen biztosan jó hatással lesz a szervezetünkre.

Ismerd meg a mandarint

A mandarinban sok a C-vitamin, az antioxidáns, erős gyulladáscsökkentő hatása van, ráadásul még a stressz káros hatásait is képes csökkenteni. Magas C-vitamin tartalma 100 %-ban biztosítja a szervezet számára szükséges napi C-vitamin bevitelt, de emellett sok B-vitamin, folsav, kalcium, vas, kálium és réz is megtalálható benne.

A mandarin elősegíti az emésztés megfelelő működését, melynek oka az igen magas rosttartalom. Emellett köptető hatása is van, így kitűnő a téli, megfázásos időszakokban is. A benne található bioflavonoidoknak köszönhetően baktérium- és vírusölő, de emellett még vérzéscsillapító hatása is igen jelentős.

A mandarin fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, és segíti a vér és a máj megtisztítását, emellett pedig a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben is hatásos. Sőt, még a fogyásban is segít, hiszen nagyon kevés benne a zsír és a kalória. Ha pedig mandarint eszünk, még a kedvünk is sokkal jobb lesz, hiszen az agyban lévő neurotranszmitterekre annak finom illata igen jó hatással van, így nem csupán a testünket, de még a lelkünket is felfrissíti.

A mandarin olaja segít eltávolítani a méreganyagokat a szervezetünkből, és tisztítja a vért. A gyomorba jutva a mandarin illóolaja egyensúlyban tartja a gyomor és epesavat, emellett nyugtatja a gyomrot.  Serkenti az emésztést, segít egyensúlyban tartani a bőr nedvesség- és zsírtartalmát, de még a hasmenést is képes megszüntetni.

De mit tud a narancs?

De ne csak a mandarint népszerűsítsük, rántsuk le a leplet a narancsról is! A narancs akár gyümölcsként elfogyasztva, akár lé formájában, nagyon sok energiával és vitaminnal lát el minket. Ráadásul nem okoz súlyos súlyproblémákat sem.

A narancs az egyik legnagyobb téli C-vitamin-forrásaink egyike. Például a  "Navel" fajtájú narancs 25 százalékkal több C-vitamint tartalmaz, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete.

A narancs emellett bőségesen tartalmaz még A- és B-vitaminokat is. Ezek egyrészt segítik a látásunk és a bőrünk egészségét, emellett pedig fontosak a szénhidrát- és zsíremésztés szempontjából is. A benne található antioxi flavonok és karotinok, antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma jó hatással van a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre.

mandarin gyümölcs gyerek

A mandarin tele van vitaminokkal, így a gyerekek számára is nagyon hasznos gyümölcs. Fotó: Shutterstock

A vérnarancsok kisebbek, mint a hagyományos narancsok, héjuk és gyümölcsük pedig piros, amely az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhető. Az antociánok gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak, a narancs nobelitin tartalma pedig segít megelőzni a trombózis kialakulását. Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokra hatásosak, és elpusztítják a különféle vírusokat és baktériumokat. Vízhajtóként is megállja helyét, és fontos kalcium-, magnézium- és káliumforrás szervezetünk számára.

A narancsnak nem csupán a gyümölcse hasznos, de a fehér színű, belső héja, a vatta is igazán fontos szervezetünk számára, hiszen a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak. A narancs lereszelt héja csodás ízt ad a narancsból készült befőtteknek, süteményeknek, lekvároknak. Fontos azonban, hogy a reszeléshez mindenképpen bio narancsot használjunk.

Legyen otthon mandarinfád!

A mandarinfa esetében próbálkozhatunk oltványról szaporítani, vagy vethetünk magot.

Ha oltványról szaporítjuk a mandarinfát, vegyük ki a cserépből a növényt, miközben vigyázunk, hogy nehogy megsérüljön a gyökere. Ássunk egy megfelelően mély és széles gödröt, tegyünk bele 1-2 csésze komposztot a földbe, és úgy ültessük el, hogy a gyökérlabda felső része egy szintben legyen a gödör tetejével. Öntözzük meg alaposan, és ügyeljünk rá, hogy mindig megfelelő mennyiségű víz jusson számára az első három hétben. Utána elég akkor öntözni, amikor a talaj felső rétege száraznak tűnik.

Az érett gyümölcsök magjait is meg lehet próbálni elvetni. Ha magról akarunk mandarinfát szaporítani, vessük el a magot egy kis cserépbe, öntözzük meg és helyezzük egy napos ablakba. Néhány hét múlva elő fog bújni egy pici hajtás, és amint megjelenik az első két levele, ültessük át egy nagyobb cserébe. A cserép alja mindenképpen legyen lyukas, hogy a felesleges öntözővíz távozni tudjon, mert ha pangó vízben áll, a palánta gyökere elrothadhat a cserépben.

Átültetés után alaposan öntözzük meg a kis növényt, azután pedig csak akkor öntözzük, ha a talaj teteje kiszáradt. Ahogy cseperedik a fa, úgy ültessük át egyre nagyobb és nagyobb cserépbe, hogy kényelmesen tudjon növekedni. Azonban legyünk nagyon türelmesek, hiszen körülbelül 10 évet kell várnunk arra, hogy a magról ültetett mandarinfánk termőre forduljon. Sok esetben a magról ültetett mandarinfák terméketlenek maradhatnak, így tavasszal be kell oltani, vagy ősszel be kell szemezni őket.

A legegyszerűbb módja, hogy otthon legyen mandarinfánk, ha beszerzünk egyet valamelyik kertészetből. A mandarinfa nagyon szereti a tűző napfényt, amely ideális esetben napi 8 órán át éri. De csak akkor gondolkodjunk kerti mandarinfában, ha olyan helyen van az otthonunk, ahol a hőmérséklet soha nem esik 15 Celsius-fok alá. Így hát Magyarországon maradjunk a kisebb, szobában tartható változatnál. Ha azt vesszük észre, hogy hullatja a leveleit, akkor túlságosan sok vizet, vagy túl kevés fényt biztosítottunk számára. Télen a mandarinfát teleltetni kell. Ilyenkor tegyük 5-10 Celsius-fokos, világos, jól szellőző helyiségbe.

Narancsban és mandarinban gazdag napokat kívánunk!