Bizonyos tápanyagokat elsősorban húsfogyasztással lehet bevinni a szervezetbe, ezért fontos az az új módszer, mellyel amerikai vegyészeknek sikerült növényeket rávenni arra, hogy állati gének segítségével kreatint, karnozint és taurint állítsanak elő.

A tudósok a nicotiana benthamianán, a dohány közeli rokonán végezték a kutatást. A növénybe egy speciális baktérium segítségével olyan géneket ültettek át, melyek számos, növényekre nem jellemző aminosavfehérje-szintéziséhez szükségesek. A kísérleti növény így olyan enzimekkel bővült, melyek segítségével már kreatint, a karnozint és a taurint is termelhetett. E módszerrel létrehoztak egy speciális, peptidkomponenseket tartalmazó salátát is, amely gátolja a csontritkulást.


A feladat nem könnyű a kutatók számára, ugyanis a különböző gének bevitele akár lassíthatja is a növény anyagcseréjét, ezzel megváltoztatva a kívánt végeredményt.

A tudósok később ezzel a módszerrel zöldségeket és gyümölcsöket is rábírhatnak arra, hogy összetett, eddig csak állatokban fellelhető tápanyagokat termeljenek, de más ehető növények esetén is lehetne alkalmazni, hogy azok fenntartható módon működhessenek.

Forrás: hvg.hu

Indexkép: Shutterstock