A kutatók hét nagy szupermarket termékeit vizsgáltak, és az itt árusított sertés- és baromfihús 24 százalékában mutattak ki ESBL E. coli-t, amely az antibiotikumok egy rendkívül fontos és gyakran alkalmazott családjával szemben ellenálló – írja a Farmers Weekly.

A kutatók szerint jelentősen megnőtt a ESBL E. coli előfordulása a baromfihúsban. A 2015-ös kutatás során a baromfihúsban csak 6 százalékot, a sertéshúsban 4 százalékot mutattak ki az antibiotikum-ellenálló baktériumból.

Az E. coli a tavalyi évben  5500 halálesetet okozott Angliában. Ez a kórokozó a leggyakoribb oka a húgyúti fertőzéseknek, okozhat vérmérgezést, és akár agyhártyagyulladást is.

Az állattartó gazdaságok antibiotikum túlhasználata aláássa a veszélyes E. coli fertőzések kezelését a humán gyógyászatban – mondta az antibiotikumok megmentésére létrejött szövetség.

A Brit Baromfi Tanács szerint valóban észlehető volt a probléma az antibiotikum-használattal kapcsolatban, éppen ezért 2012-től a szektor 44 százalékkal csökkentette az antibiotikum-használat mértékét.

antibiotikum

A vásárló sokat tehet a fertőzések megelőzéséért, de az állattartóknak is részt kell venniük a probléma kezelésében – fotó: Shutterstock

A Felelős Gyógyszerhasználat a Mezőgazdaságban Szövetség szerint az egyre nagyobb antibiotikum-rezisztencia egy teljes mértékben elismert probléma. Azonban a rezisztencia kialakulását továbbra is elsősorban a humán gyógyászatban alkalmazott antibiotikumok túlzott használatának tulajdonítják.

Megfelelő konyhai higiéniával és kézmosással a nyers hússal való érintkezés után szinte teljesen megelőzhető a a húsról emberre terjedő fertőzés. Ennek ellenére az állattartóknak is részt kell venniük a rezisztencia kialakulásának megelőzésében.

Számos példa mutatja, hogy az állatok egészsége megőrizhető anélkül is, hogy a gazdaságok olyan gyógyszereket használnának fel, amelyek az emberi antibiotikum-használatot akadályoznák. A biogazdák évek óta sikeresen gazdálkodnak ilyen módon. A szupermarketeknek pedig ki kellene állniuk a vásárlóik egészségéért, és arra biztatni a termelőket, hogy változtassanak a gazdálkodási módszereiken.