A fogyókúra során sokak számára az egyik legnagyobb nehézséget az éhség leküzdése okozza, így érdemes kipróbálni a természetes étvágycsökkentőket, melyek segítenek megfékezni az éhségérzetet vagy növelni az anyagcsere sebességét.
Magas rosttartalmú élelmiszerek
Az élelmi rostok emésztése hosszabb ideig tart, így hosszabb ideig érzed jóllakottnak magad, továbbá a rostok segítenek a vércukorszint szabályozásában is. A felnőttek számára ajánlott napi rostbevitel férfiak esetében napi 31 gramm, nők esetében napi 25 gramm.
Ezeket a rostban gazdag élelmiszereket érdemes fogyasztanod: zöldségek, gyümölcsök, diófélék és magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék.
Mivel a rostbevitel túl gyors növelése gyomor-bélrendszeri tüneteket, például puffadást és gázképződést okozhat, csak mértékkel növeld a mennyiséget, és igyál sok vizet a nap folyamán.
Az élelmi rostok emésztése hosszabb ideig tart – fotó: Shutterstock
Fehérjében gazdag élelmiszerek
A fehérjefogyasztás növelheti a teltségérzetet, csökkentheti az éhségérzetet, és segíthet kevesebb kalóriát fogyasztani. A fehérje több olyan hormonra is hatással van, amelyek szerepet játszanak az éhségérzetben és a teltségérzetben. Kiváló választás a tojás, a sovány húsok és a tofu.
Több tanulmány szerint a túlsúlyos vagy elhízott résztvevők fokozott teltségérzetet vagy jóllakottságot tapasztaltak, miközben magas fehérjetartalmú ételeket fogyasztottak.
A fehérjefogyasztás növelheti a teltségérzetet, és csökkentheti az éhségérzetet – fotó: Shutterstock
Görögszéna
A görögszéna a hüvelyesek családjába tartozó gyógynövény. A magok gazdagok oldható rostokban, amelyek segítenek lassítani az emésztést és a szénhidrátok felszívódását, ami elhúzódó teltségérzetet és csökkent étvágyat okoz. A növény segít a vércukorszint szabályozásában is. Be lehet építeni az étrendbe fűszernövényként is, de tehető salátákba, és tea is főzhető belőle. Azonban a földimogyoró- vagy csicseriborsó-allergiásoknak kerülniük kell a görögszéna fogyasztását!
Csilipaprika
A csilipaprika és más fűszeres összetevők, mint a pirospaprika-pehely vagy a csípős szósz, segíthetnek az étvágy elfojtásában. A csilipaprika kapszaicint is tartalmaz, amely a kutatások szerint hatással lehet az anyagcserére. Két tanulmány is azt állapította meg, hogy a kapszaicin pótlása, illetve étkezés előtti fogyasztása csökkentette a kalóriabevitelt.
Egészséges zsírok
Az egészséges zsírok emésztése hosszabb időt vesz igénybe, mint más tápanyagoké, és segítenek stabilizálni a vércukorszintet. Ezért étkezés után hosszabb ideig jóllakottnak érzed magad, és csökkenhet a nassolás iránti késztetés az étkezések között. Az egészséges zsírok serkentik a jóllakottsági hormonok termelődését is a bélben. Kiváló telítetlen zsírokban gazdag étel az avokádó, a diófélék, a magvak, az olívaolaj, a növényi olajok és a tenger gyümölcsei. A zsírok a napi kalóriabevitel körülbelül 20-35 százalékát tegyék ki.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock