Szereted az avokádót? Gyakran vásárolsz belőle? De vajon mindig jól választasz? Az avokádó ugyanis igazán huncut, és gyakran tréfál meg bennünket. Amikor azt gondolnánk, hogy egészen biztosan puha és finom lesz, akkor sajnos előfordulhat, hogy egyáltalán nem az. De ha puha, akkor elképesztően finom ételek készülhetnek belőle, így megéri megvásárolni. Különösen, ha tudjuk, mi a tökéletesen puha avokádó titka.

Ismerd meg az avokádót

Az avokádó, habár ránézésre nem gondolnánk, a babérfélék családjába tartozik. Ez az örökzöld fa akár 20 méter magasra is meg tud nőni. Az avokádó Közép-Amerikában honos és már i. e. 5000 évvel ezelőtt is fogyasztották.

Az avokádó enyhén fagytűrő, de leginkább a 13 Celsius-fok feletti hőmérsékletet kedveli. A fák körülbelül 5 éves korukra fordulnak termőre, és évente átlagosan 20 kg termést hoznak. Magjának tejszerű nedve a levegővel érintkezve vörösre színeződik, ezért az indiánok korábban tintaként vagy festékként használták. Az avokádó fájából pedig épületeket és bútorokat készítenek.

avokádó félbevágva

Várjunk 5 napot a tökéletes avokádóra! Fotó: Shutterstock

Bár az avokádónak több, mint ezer különböző típusa van, a leggyakrabban a Haas avokádóval találkozhatunk a boltok zöldségosztályain. Az avokádó belsejében vajszerű állagú, ízletes hús található, ezzel szemben a még éretlen avokádó kőkemény.


Fogyasztásához a termést fel kell vágni, és a magot el kell távolítani. A húsát általában sóval és borssal, esetleg citromlével szokták ízesíteni, majd visszatöltik a héjába, ahonnan egyszerűen kikanalazzák azt. Délkelet-Ázsiában és Hawaii-on cukrozva, vagy édes gyümölcslével fogyasztják, míg Amerikában jégkrémet és tejes italokat készítenek belőle. Azonban ügyelni kell rá, hogy kutyák ne juthassanak hozzá, hiszen a magja könnyen elakadhat a bélrendszerükben.

Készíts finom guacamole-t az avokádóból!

A guacamole azték eredetű, avokádóból készült étel. A legnépszerűbb receptek szerint fel kell vágni az avokádó húsát, majd apróra vágott fehér hagymát, koriandert, csilit, kimagozott paradicsomot és citrom, vagy lime levét kell hozzáadni. A guacamolét mártásként szokták fogyasztani, legtöbbször tortillába töltve.

Olyannyira kedvelt étel, hogy még egy napot is elneveztek róla. A nemzeti guacamole napot a mexikói függetlenség napjával egy napon, szeptember 16-án ünneplik.

Az avokádó finom és egészséges

Az avokádó tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal. Az avokádóban található B-vitaminok nagyban hozzájárulnak a melatonin termeléshez, így segítik a pihentető alvást.

Az érett avokádóban sok A-, B1-, B2-, C- és E-vitamin található. Afrodiziákumként tartják számon, magas olajtartalma miatt pedig kiváló bőrápoló. Segít az ekcéma kezelésében, belsőleg pedig hatásos az ízületi fájdalmak ellen, és még a koleszterinszintet is csökkenti.

avokádók egymáson

Az avokádó nemcsak finom, nagyon egészséges is. Fotó: Shutterstock

Az érett gyümölcsben sok káliumot, foszfort, vasat, nátriumot valamint kalciumot és magnéziumot is találhatunk. Az avokádó nagyon jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra. A belőle készített szirup enyhíti a reumatikus fájdalmakat. Ügyelni kell azonban arra, hogy ha valaki véralvadásgátló gyógyszereket szed, az avokádó fogyasztása befolyásolhatja annak hatását, így ebben az esetben nem javasolt a fogyasztása.

Várj 5 napot a tökéletes avokádóra!

Az avokádó kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen a kinézete alapján akár tévedhetünk is. Ebben nyújtanak segítséget a Love One Today szakértői, akik azt javasolják, hogy az avokádót öt nappal azelőtt vásároljuk meg, hogy ténylegesen szükségünk lenne rá - tudjuk meg a kiskegyed.hu cikkéből. Ezen kívül, a szakértők szerint válasszunk olyan gyümölcsöket, amelyek kemények és zöldek, mert ezek az avokádók szobahőmérsékleten általában öt nap alatt tökéletesen beérnek.

Ha viszont sikerül érett avokádót vásárolnunk, amelyik enyhe nyomásra enged, akkor azt feltétlenül fogyasszuk el egy-két napon belül. Azonban az is fontos, hogy ne hagyjuk magára érés közben az avokádót. Folyamatosan kövessük szemmel az érési folyamatát, nehogy túl gyorsan érjen.

Amint az avokádó enyhe nyomásra enged, tartsuk hűtőszekrényben, hogy lelassítsuk az érést. Az éréshez közeledő friss avokádók kevesebb szilárdságot mutatnak és sötétebb a színűk. Az avokádók akkor a legérettebbek, amikor majdnem feketék, és csak egy kevés zöld szín látható rajtuk, továbbá nyomásra engednek. Ezeket azonnal fogyasszuk el, hiszen ilyenkor a legtökéletesebb az ízük és az állaguk.

Természetesen ahány fajta, annyi féle szín, így elsősorban ne a szín legyen a mérvadó az érettségi fok megállapításában, hanem döntsünk inkább tapintásra, a keménység alapján. A túlérett avokádó azonban nem jó, így ha pépesnek tűnik, mély bemélyedésekkel és sötétebb sárga vagy barna hússal rendelkezik, akkor már annyira túlérett, hogy nem ajánlott fogyasztani.