A Milánói Egyetem kutatói a tradicionális olasz étel minden alkotóelemét górcső alá vették, és az eredmények alapján úgy vélik, a pizza kifejezetten alkalmas lehet bizonyos ráktípusok megelőzésére.
A pizza története
A pizza világszerte az egyik legnépszerűbb étel. Csak az Egyesült Államokban 350 szeletet rendelnek minden másodpercben az emberek, ami 30 millió elfogyasztott pizzát jelent naponta.
Története az ókorig nyúlik vissza: Vergilius Aeneis című munkája az első, ahol írásban említik az egykoron Dél-Itáliában élő görög kolóniák kedvenc ételét. A recept lejegyzése pedig egy, Krisztus előtt két évszázaddal élt rómainak, Marcus Porcius Cato Maiornak köszönhető, aki Róma történetéről írt munkájában egy lapos kelt tésztát is megemlít, „melyet olívaolajjal, fűszerekkel és mézzel édesítenek, és köveken sütnek meg".
De nemcsak Európában, hanem Egyiptomban és Indiában is előszeretettel vegyítették a sült tésztát az országra jellemző ízvilágú szószokkal, zöldségekkel, sőt a lángos és a pompos is hasonló módon készíthető el. A pizza elnevezés viszont a középkorból származik, és a lepényre használták szinonimaként.
A pizza világszerte az egyik legnépszerűbb étel – fotó: Shutterstock
Az a pizza, amit napjainkban fogyasztunk, Nápolyból származik, és annyira fontos szerepet tölt be a város történetében, hogy még az első pizzakészítő mester neve és a pizzéria is, melyben az első pizzának nevezett, paradicsomos-sajtos étel megsült, fennmaradt.
Raffaele Esposito 1899-ben vette fel az általa működtetett Pizzeria Brandi étlapjára a margherita pizzát, az étterem azóta is süti a paradicsomos-mozzarellás pizzákat.
A pizza egészségügyi hatásai
A milánói Mario Negri Farmakológiai Kutatóintézet munkatársai körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdték el a pizza egészségügyi hatásait vizsgálni, kiemelt figyelmet fordítva az állítólagos rákmegelőző hatásaira. A vizsgálatok során megerősítést nyertek a rákellenes hatásról szóló feltételezések.
A kutatók két különböző tesztcsoporton végeztek vizsgálatokat, az egyik csoport tagjai rendszeresen pizzát ettek, a másik csapat tagjai pedig egyáltalán nem fogyasztották pizzát. Mint kiderült, azoknál, akik hetente legalább egyszer ettek pizzát, 59 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki nyelőcsőrák, és a vastagbélrák kockázata is 26 százalékra csökkent.
Az egyetem munkatársai az IgNobel-díjat is megkapták gasztronómia és egészség kategóriában 2019-ben.
Forrás: divany.hu
Indexkép: Shutterstock