Kína sertéshús termelésében újabb zavarok léptek fel, nagy valószínűséggel az utóbbi hónapokban erősen támogatott termelésnek és az ebből adódó túlkínálatnak a hatására – írja az agrarheute.com.

A termelők ugyanis – az kínai agrárminisztériummal együtt – a koronavírus járvány lecsengésével a fogyasztás jelentős növekedésére számítottak. A kínai sertéstartó gazdák hónapok óta veszteséget termelnek, mivel a bőséges kínálat miatt lecsökkent átlagár már sok helyütt az önköltséget sem fedezi, bár a hízósertések átlagára a júliusi 15-16 jüan/kg (1,95-2,00 euró) mélypontról az utóbbi hetekben már néhány százalékkal megemelkedett, és a terminüzletekben a 17,2 (2,24 euró) jüant is meghaladja.

A termelők a sertéshúsfogyasztás jelentős növekedésére számítottak

A termelők a sertéshúsfogyasztás jelentős növekedésére számítottak – Fotó: Shutterstock

A belső túlkínálat miatt viszont csak minimális importra kerülhet sor, annak ellenére, hogy a világpiaci árak csökkenése az importárakat várhatóan lenyomja.


A Kínai Mezőgazdasági Tudományos Akadémia tanácsára az agrárminisztérium igyekszik szorgalmazni a kocaállomány csökkentését a további veszteségek elkerülése érdekében. Az ország ez évi teljes sertéshús kibocsátása 55,5 és 56,5 millió tonna közötti mennyiségre becsülhető, ami alig valamivel haladja meg az előző évit, bár az árcsökkenés és az alacsony kereslet hatására a sertésvágások száma ez év második negyedévében az utóbbi tíz év legmagasabb szintjére emelkedett, mivel a termelők minden áron szabadulni akarnak a veszteséget termelő állataiktól.

Az USDA jelentése szerint a „pánikértékesítéseket" az állatjárványok terjedésétől való félelem tovább erősíti.