Hogyan segíthet egy zöldség a szén-dioxid visszaszorításában?

A legtöbb élelmiszer előállítása üvegházhatású gázok kibocsátásával jár, ami hozzájárul a klímaváltozás hatásainak erősödéséhez. Az adatok azt mutatják, hogy összességében az élelmiszer-termelés az emberi eredetű üvegházhatású gázok kibocsátásának negyedét adja. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyek elvonják az ÜHG-gázokat a légkörből, ezeket „szénnegatív" élelmiszereknek hívják. Ezeknek a nagyobb volumenben való termesztése és fogyasztása tehát segíthet csökkenteni az élelmiszergyártás kibocsátását, és akár az ökoszisztémák helyreállításában is előnyös lehet.

Hínár, alga, moszat

A lista élén a hínár áll. Ugyanis ahogy a moszat és más makroalgák nőnek, CO2-t vesznek fel a környezetükből. A hínár egyes részei letörnek, és lejutnak az óceán mélyére, ahol a szén egy része elraktározódik. Ezek a darabok viszonylag kicsik 1 kg moszatra vonatkoztatva, ezért ahhoz, hogy a moszatalapú élelmiszerek szénnegatívak legyenek, az ellátási láncnak sokkal hatékonyabbnak kell lennie (kevesebb szállítás, kevesebb csomagolás és feldolgozás). Ezért a moszattermelés nem mindenhol válhat be, azt azonban érdemes átgondolni, milyen környezeti előnyök származnak a hatalmas moszaterdők helyreállításából, és miért kell komolyan venni az élelmiszer-termelés ezen módját. A moszaterdők jelenléte létfontosságú a tengeri élővilág számára.


Áfonya, zeller

A nedves lápvidékeken a szerves szén gyorsabban tud felhalmozódni, mint ahogy lebomlik. Néhány termék ilyen nedves területeken termeszthető, például az áfonya és zeller. Az így termesztett élelmiszerek tehát szén-dioxid-negatívak lehetnek, ha az ellátási láncuk is lerövidül.

Diófa, olajfaligetek és citrusfélék

A szántóföldekre ültetett fák szenet tárolnak. Az elmúlt 20 évben a diófélék globális területe megkétszereződött, és ennek a növekedésnek nagy része a szántóföldeken történt. Még a teljes ellátási láncot figyelemve véve is elmondható, hogy a diófélék körülbelül 1,3 kg CO2-t távolítanak el a légkörből kilogrammonként. Ugyanez igaz az olajfaligetekre vagy a citrusokra is – ez pedig rengeteg elraktározott szenet jelent.

diófa

A szántóföldekre ültetett fák szenet tárolnak – fotó: Shutterstock

Regeneratív mezőgazdaság

A talajművelés elhagyása, a védősávok ültetése stb. növeli a talajban és a növényekben tárolt szén mennyiségét, ami által szénnegatívvá tehető az élelmiszer-termelés.

Ma még nagyon nehéz azonosítani a szénnegatív élelmiszereket, de már van olyan ország, ahol az élelmiszer teljes életciklusát monitorozzák. Például Új-Zélandon a gazdaságoknak számszerűsíteniük kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, Franciaországban pedig a kormány a szén-dioxid-címkézés országos bevezetését tervezi.

Forrás: greendex.hu

Indexkép: Shutterstock