A tojásfogyasztás világszerte gyors ütemben növekszik, ugyanakkor – legújabb vizsgálatok szerint – a tojástermelés vízigénye rendkívül magas. Az USDA adatai szerint egy tyúktojás előállításához szükséges vízmennyiség akár az 52 gallont (közel 200 liter) is elérheti.

tojás

A baromfitartás és takarmánytermelés tovább növeli a tojástermelés szén-lábnyomát – fotó: pixabay.com

A tojástermelés emelett évente 68 millió tonna káros gázkibocsátással jár együtt, ami legalább 13,6 millió gépkocsi kibocsátásának felel meg. Ráadásul a baromfitartás és takarmánytermelés tovább növeli a tojástermelés szén-lábnyomát.

Ezért – a fenntarthatóság növekvő tudatosságát, valamint a környezetbarát étkezési lehetőségek iránti igényeket figyelembe véve – a növényi fehérjéket előállító és forgalmazó,  vancouveri székhelyű Burcon NutraScience vállalat egy innovatív megoldást kínál.

A kanadai cég szerint a GMO-mentes repcéből (kanolából) izolálható „puratein" fehérje a tojással azonos tápértékű, és azt az élelmiszerekben helyettesítheti. Ez a fehérje a tojással azonos emulgeáló és habképző tulajdonságokkal rendelkezik, így alkalmas lehet a sütőipari termékekben, szószokban és egyéb élelmiszerekben való felhasználásra.

Ezért hatalmas megtakarítást jelenthet, ha a világban havonta felhasznált 8 milliárd tojásnak akárcsak egy tized részét sikerül helyettesíteni.

Az első felmérések azt mutatják, hogy a növényi alapú fehérjetermelés akár 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, és 87%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos állati eredetű fehérjék.

Mindezek alapján, a Burcon vállalat becslése szerint a tojáshelyettesítők globális piaca 2027-re eléri az 1,5 milliárd dollárt, ami 5,8 százalékos éves növekedési rátát (CAGR) jelent.

Forrás: proteinproductiontechnology.com