Ha ősz és tél, akkor itt a banán ideje! Igaz, hogy egész évben hozzáférhető ez a finom gyümölcs, azonban valamiért inkább az őszi és a téli időszakban fogyasztjuk a legtöbbször. Habár a banán nagyon finom, és nagyon egészséges, de akár még bajt is okozhat, ha nem megfelelően fogyasztjuk.
A banánt ugyanis, annak ellenére, hogy sokan nem teszik, érdemes megmosni fogyasztás előtt. Sőt! Vigyázat! Nagy bajt okozhat, ha ezt kihagyjuk!
Baj lehet belőle, ha nem mosod meg a banánt!
Mivel a banánnak lehúzzuk a héját, sokan nem szokták megmosni fogyasztás előtt. Főleg, mivel akár úgy is meg tudjuk fogni a héja miatt a banánt, hogy hozzá sem érünk a gyümölcs azon részéhez, amit elfogyasztunk. Azonban ettől függetlenül nagyon veszélyes, ha nem mossuk meg - tudjuk meg a 168.hu cikkéből.
A banán héja ugyanis nagyon sok baktériumot és szennyeződést tartalmazhat, és akár különféle rovarírtó szerek is lehetnek rajta. Sok esetben kezelik különféle vegyszerekkel a növényt, hogy a termés ellenálló legyen a különböző fertőzésekkel és rovarokkal szemben, ezek pedig lerakódhatnak a banán héján. Így nem csak a banán belsejét kell védeni ezektől, hanem a kezünket is, hiszen ezek a szennyeződések és vegyszerek a kezünkre jutva könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe.
Ráadásul gondoljunk bele, hogy milyen óriási távolságot tesz meg a banán addig, amíg az otthonunkba kerül. Rengeteg állat mászhat rá, rengeteg kéz foghatja meg, míg a kosarunkba kerül. Ezért érdemes odafigyelni és megmosni a banán héját, hogy ezeket a külső szennyeződéseket eltávolítsuk, így biztonságosabbá téve a gyümölcs fogyasztását.
Így mosd meg a banánt!
A banán esetében, mint ahogyan az összes zöldség és gyümölcs esetében, nem elegendő egyszerűen csak leöblíteni azt, mivel így nem távoznak róla a baktériumok és a szennyeződések.
A banánt mindenképp mossuk meg fogyasztás előtt. Fotó: Shutterstock
Először öblítsük le a gyümölcsöt a csap alatt, hideg vízzel, majd dörzsöljük át a felületét egy tiszta kefével, hogy eltávolítsuk róla a szennyeződéseket. Miután megmostuk, szárítsuk meg a banánt, hogy a nedvesség ne kerülhessen át a banán belsejére. Így minimális lesz a kockázat, hogy betegek legyünk a banántól.
Ismerd meg a banánt
A banán a trópusokon elterjedt és termesztett egyszikű, lágy szárú, gyakran fatermetű növények nemzetsége. Ezen kívül a banán a világ legmagasabb egyszikű, lágy szárú növénye. Akár 3–10 méter magasra is megnőhet, de a törzse valójában áltörzs, ami a felállva egymásra boruló, egymást spirálisan követő levelek kemény hüvelyeiből alakul ki.
Az akár 2 méter hosszúságot is elérő, lecsüngő, összetett fürtvirágzatából fejlődnek ki a 10–15 cm hosszú, hajlott, sokszögletű, tompa végű, zöldessárga gyümölcsök. Termése körülbelül 3 hónap alatt érik be. A banánt Carl von Linné svéd természettudós eredetileg két csoportba sorolta, ezért megkülönböztetünk főzőbanánt és desszertbanánt.
A legfontosabb gyümölcstermő faj az étkezési banán. A zölden szedett, éretlen gyümölcsöt általában utóérlelik. A főzőbanán kevéssé édes, a krumplihoz hasonlóan sütve, illetve főzve, köretnek eszik, de egyes fajtáival állatokat takarmányoznak. Sőt, az Ugandában és Tanzániában termő fajokból sört főznek.
Ennyi mindenre jó a banán!
A banán nem csak enni és inni jól. Rengeteg mindenre tudjuk még felhasználni, akkor is, amikor már túlérett.
1. A túlérett banán héja kitűnő cipőtisztító. Miután alaposan átdörzsöltük banánhéjjal a cipőnket, töröljük át egy ronggyal. A leginkább a bőrből készült cipőkön hatásos, mert nagyon szép fényt kölcsönöz nekik.
2. De banánturmixot is készíthetünk a banánból, különösen ha már elég érett hozzá. Tegyünk bele tejet és mézet, és igyuk meg reggel, hogy energiával telten indulhasson a napunk. Vigyázat! Fogyókúrához azért nem ilyen formában ajánljuk!
3. Még a babák is banánt vennének, ha tehetnék, úgyhogy az sem véletlen, hogy a bébiételek kedvelt alapanyaga a banán. A banán kellően pépes, nagyon finom, édes az íze, és még akkor is remek a bébiételbe, amikor már egy kicsit kezd barnulni. Ráadásul a banán segítségével olyan zöldségfélék is kerülhetnek a bébiételbe, amelyeknek annyira nem közkedvelt az íze, de nagyon egészségesek. A banán ugyanis kellemes ízt fog adni a spenótnak, és egyéb zöldségeknek, különösen, ha teszünk mellé egy kis céklát, almát vagy narancsot is. A banán segítségével tehát a gyermekeink jóval több egészséges gyümölcsöt és zöldséget tudnak elfogyasztani, ráadásul örömmel.
4. Nincs tojás? Jó lesz a banán is! A banán ugyanis tökéletes helyettesítő alapanyag olyan süteményeknél, ahol egész tojást kell használni. Nyugodtan használjuk brownie-k, pudingok és muffinok esetében. Ezeknél a süteményeknél egy tojást helyettesíthetünk egy érett banánnal. Ezáltal a cukor mennyiségét is nyugodtan lecsökkenthetjük, hiszen jóval édesebb lesz a sütemény, mintha tojást használnánk a banán helyett.
5. Ha kevés a kávé, a banán is felébreszt. Ehhez vegyünk két nagyon érett banánt, vágjuk fel és tegyük 4 órára fagyasztóba. Készítsünk 120 ml erős eszpresszó kávét, majd hűtsük le. Tegyük a banánt és a kávét turmixgépbe, adjunk hozzá 180 ml hideg tejet, 1 púpozott kanál kakaóport, 1 evőkanál mézet és keverjük össze az egészet. Hűtve a legfinomabb, és garantáltan fel fogunk tőle ébredni, ráadásul még kellő energiánk is lesz, egész napra.
6. De még a növények is örülnek a banánnak, ugyanis kiváló táptalaj a palánták számára a reszelt banánhéj, sőt, még a levéltetveket is messzire lehet űzni vele.
Nem csak finom, egészséges is!
1. A banán ellát energiával, akár reggelire eszed, akár a nap folyamán.
2. A banán gazdag káliumban és magnéziumban, ezzel pedig segít a vérnyomás szinten tartásában, és a szívünk egészségéért is sokat tesz. A magnéziumhiány okozta szemremegés és izomgörcsök nagy ellensége is a banán, úgyhogy bátran fogyasszuk.
3. Antacid-hatásának köszönhetően megvéd a gyomorfekélytől. Mivel megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját, megvéd a gyomorsav túltermelődésétől. A banán nagyon könnyen emészthető, így mindössze 110 perc alatt ürül ki a gyomorból, ezért ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek is.
4. Hasmenés esetén is számíthatunk rá, mivel segít visszaszerezni az elvesztett káliumot.
5. Sok pektint is tartalmaz ez a finom gyümölcs, amely jó hatással van az emésztésre és segítséget nyújt székrekedés esetén.
A banán nagyon finom és egészséges, ha megmossuk, mielőtt fogyasztjuk. Fotó: Shutterstock
6. Triptofán tartalma javítja a kedvünket, így szomorúság esetén is hatásos a banán fogyasztása.
7. A túlérett banánban jóval több a TNF (tumor nekrózis faktor), ami rákellenes anyag, mely segít leküzdeni az abnormális sejtburjánzást a testben.
8. Egy banánnal fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünk 15%-át. Ezen kívül bővelkedik A- és E-vitaminban, de tartalmaz még vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort is. Különösen sok benne a B6-vitamin.
9. Sportolók számára kiváló szénhidrátforrásként szolgál, főleg edzések előtt kellő idővel fogyasztva. Fokozza az izmok működését, természetes módon juttatja a szervezetet antioxidánsokhoz és egyéb tápanyagokhoz. Ha tehát edzünk, akkor mindenképp vigyünk magunkkal egy banánt!
10. Magas vastartalmának köszönhetően hemoglobin termelést idéz elő, így segít leküzdeni a vérszegénységet.
A banán tehát igazán finom és egészséges, ha alaposan megmossuk fogyasztás előtt.