A hazai állattenyésztést sújtó problémák enyhítésére, az ágazat versenyképességének javításra a minden eddiginél nagyobb vidékfejlesztési források minél hatékonyabb kihasználása jelentheti a megoldást – hangsúlyozta Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusán megrendezésre kerülő KÁN Egyetemi Napokon.

Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke

Papp Zsolt György, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke – fotó: Lévai Zsolt/NAK

Nehéz időszak áll az állattenyésztés mögött, és napjainkban is komoly nehézségekkel kell szembenézniük az ágazat szereplőinek. Az agráriumot sújtó aszály, a szomszédunkban dúló háború okozta gazdasági problémák és a járványos állatbetegségek folyamatosan próbára teszik az állattenyésztőket – mondta a NAK elnöke a KÁN Egyetemi Napok megnyitóján, Kaposváron.

Papp Zsolt György hangsúlyozta: ebből a helyzetből a támogatások hatékony kihasználása jelentheti a kiutat. A magyar kormány által a maximális 80 %-ra növelt nemzeti társfinanszírozásnak köszönhetően minden eddiginél nagyobb pályázati forrás biztosítja az ágazat megújulását. A már megnyílt, valamint a közeljövőben megnyíló pályázatok lehetőséget biztosítanak egyebek mellett a kis és a nagy állattartó telepek fejlesztésére, a feldolgozás előmozdítására. Ezen forrásokat minél hatékonyabban és céltudatosabban kell lehívni.

Szeptember 29-e, Szent Mihály napja, az állattenyésztésben évszázadok óta a behajtás és a számadás ideje, 2020 óta az állattenyésztők napja Magyarországon. Ezen a napon előtérbe kerül a hazai állattenyésztés hagyománya, értékei. Azonban nemcsak ekkor, hanem az év minden napján köszönetet kell mondanunk állattenyésztőknek áldozatos munkájukért, ami révén folyamatosan ellátják megbízható, minőségi élelmiszerrel a fogyasztókat – hangsúlyozta a NAK elnöke.

A KÁN Egyetemi Napok keretében megrendezett „20 éve az EU-ban: a magyar állattenyésztés mérlege" című konferencián a NAK elnöke elmondta: az elmúlt években mintegy 500 milliárd forint támogatás jutott el az állattenyésztőkhöz. Ez biztos hátteret ad a minőségi alapanyagok termeléséhez, de a feldolgozás előmozdítása, a hozzáadott érték növelése tovább javíthatná az ágazat szereplőinek eredményességét.

Az Európai Unióban Magyarországon áll rendelkezésre a legtöbb állatalapú jogcím, és új alapokra kerültek az állatjóléti támogatások, mindezek nagyban segítik az állattenyésztők munkáját.

Magyarország a fenntartható gazdálkodás terén nemzetközi összehasonlításban komoly eredményekkel büszkélkedhet: 1,5 millió hektáron folyik agrár-környezetgazdálkodás vagy ökológiai termelés, ezzel arányaiban dobogós helyet foglalunk el az EU-ban, és hazánk az első 10 ország között szerepel a világon.

Ezt tovább fokozhatja az agrárdigitalizáció nyújtotta lehetőségek kihasználása, amely egyszerre termeti meg környezettudatos és hatékony gazdálkodás, valamint az élelmezésbiztonság alapjait – tette hozzá Papp Zsolt György.