A világ hústermelése még két évig nyögni fogja a COVID-19 hatását
2020-06-24 10:54:33 / Agroinform.hu/NAK
A következő két évben 1,7%-os visszaesés várható a globális hústermelésben – derül ki az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) jelentéséből.
A világszervezet 2020/2021 jelentése szerint az élelmiszerpiacokra még
több hónapos bizonytalanság vár a koronavírus-járvány hatásainak köszönhetően. Azt azonban megjegyezték,
az agrár-élelmiszeripar valószínűleg nagyobb rugalmasságot fog mutatni más ágazatokkal szemben. A helyzetet leginkább a legkeresettebb alapanyagok ágazatai (pl. gabonafélék, olajos növények, hús, tejtermékek, hal és cukor) fogják megszenvedni – írja a
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
2020 januárjától 8,6%-kal csökkentek a nemzetközi húsárak – fotó: Pixabay
A FAO előjelzése alapján az említett időszakban a teljes hústermelés 1,7%-kal csökken a különböző állatbetegségek, a koronavírus járványhoz kapcsolódó piaci zavarok és a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. 2020 januárjától a nemzetközi húsárak 8,6%-kal csökkentek, melynek okai között szerepel a kialakult szűk logisztikai kapacitásokat, a keresleti anomáliákat és a jelentős mennyiségű eladatlan húskészletek. A húskereskedelem lassú növekedést mutat majd, amelyet főleg Kína növekvő kereslete okoz.