Roston vagy egészben megsütve igazi ínyenc csemege. Ilyenkor általában mindenki a sertés-, a csirke, vagy a marhahúsra gondol, csak az igazán elmélyülteknek jut az eszébe a kecske, vagy a juhhús. Pedig ha valóban nagyot szeretnénk alkotni, akkor az utóbbihoz képest még különlegesebb a kecske, mert a juhhoz képest mindenevőbb állatfajtának számít, ami a hús minőségében is megjelenik.
A kecske sokkal természetközelibb körülmények között él a húsában nem a takarmányoknak az íze köszön vissza, mint a többi állati terméknél, hanem annak a környezetnek, ahol felnevelték. A valóság azonban lesújtó, ha a kecskehúsról beszélünk – írja a novenyvedoszer.hu.
A búr kecskének impozáns és robusztus megjelenése van – fotó: pixabay.com
A kecskehúsnak itthon nincs becsülete
Annyira alacsony a hazai fogyasztás, hogy szinte nem is mérhető, pedig a kecskehús nemcsak finom, hanem egészséges is. Beltartalmi értékei kiemelkedőek – a legjobb diétás húsnak számít, mert könnyen emészthető és nagyon alacsony a zsírtartalma. Ennek ellenére a kecskehúsnak itthon nincs becsülete. Az átlag magyar vásárló továbbra is ragaszkodik a csirkehúshoz és a sertéshúshoz, miközben a többségük fenntartásokkal fogadja a kecskehúst. Aki mégis tartja, az a tej miatt teszi.
A Juh- és Kecskeágazatért Egyesület ügyvezető igazgatója Mezőszentgyörgyi Dávid szerint a valóság továbbra is az, hogy a kecskehús fogyasztása mérhetetlen, legalább is Magyarországon, viszont a világ más részein kedvelt húsféleség, például Afrikában ez az egyetlen élelemforrás.
"Idehaza a kecsketartás hagyománya kiveszett a nagyüzemi termelés megindulásával. A juhágazat is akkor szorult háttérbe, amikor a sertés- és a baromfihúst nagyüzemi szinten állították elő. Mind a kecske, mind pedig a juh legelő állatfajta, de ezek a legelők a gabonaterületek terjedése miatt visszaszorultak. A kecskehús tartásánál létezik egy komolyabb fajta, a búr kecske, amelynek a nevelése jövedelmező lehetne azok számára, akik fantáziát látnak benne. Ezzel szemben a hazai kecsketartók zöme a tej miatt foglalkozik ezzel az állattal, kifejezetten hús kecskések kevesen vannak" – fogalmazott az igazgató.
A búr kecske nevelése jövedelmező
A búr kecskének impozáns és robusztus megjelenése van: nagy testű, izmos állat, húsformái kiválóak, húsa ízletes, zsírszegény. Intenzív a súlygyarapodása, vágási kihozatala 50% fölötti. Kifejlett korban a bakok átlagos testsúlya 100-120 kg, az anyák átlagos testsúlya 60-65 kg, tejtermelése sem elhanyagolható, hiszen a gidák nagy súlygyarapodásához megfelelő mennyiségű és beltartalmú tejre van szükség.
Nem könnyű beszerezni, alig páran tartanak hobbitenyésztőként ilyen kecskét. Regisztrált tenyészetekben a felügyelő hatóság csak a szakszerű apaállat használatot, vagyis törzskönyves bakok használatát engedélyezi. A törzskönyves bak beszerzésénél a tenyésztők számára egyértelmű, hogy búr bakot szeretnének.
Azonban az ilyen ellenőrzött állományban is előfordulhatnak olyan egyedek, amelyek nem felelnek meg a fajta előírásainak, ezeket a gidákat vágóállatként értékesítik. Ekkor jönnek képbe azok a húskedvelő fogyasztók, akik tudatosan keresik az olyan minőségi, ínyencségnek számító húsokat, mint amilyenek a búr kecskegidák.
A szakemberek azt tanácsolják a tenyésztőknek, hogy próbálják bővíteni a kínálatukat, mert a tudatos fogyasztók megtalálják őket. A közösségi médiafelületeken több olyan gasztronómiai témájú csoport is van, – ilyenek a kemencés, a grill, vagy a bográcsos ételek kedvelői – akiknek a tagjai hamar lecsapnának ezekre a húsokra.
A kecskehús a világ más részein kedvelt húsféleség – fotó: pixabay.com
Az egyik legnépszerűbb húshasznosítású kecskefajta
Mezőszentgyörgyi Dávid szerint a tudatos vásárlók már kipróbálták és megkedvelték az organikus kecskehúst.
Ezek a húsok ráadásul önmagukban is megállják a helyüket a kecskék természetközeli életmódja miatt, tehát nem kell azonnal befűszerezni. Emiatt ízletesebbek a bárányhúsnál is.
A búr kecskét az 1900-as évek elején Dél-Afrikában tenyésztették ki hústermelésre. Szarvasmarhával és juhokkal eredményesen legeltethető együtt, gyors növekedésű és kiváló minőségű vágott testet adó, így az egyik legnépszerűbb húshasznosítású kecskefajta a Földünkön. Kiváló a betegségekkel szembeni ellenálló képessége, jól alkalmazkodik a forró, száraz félsivatagos körülményekhez is.