Biztonságosan fogyasztható az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) szerint az a kaliforniai startup (Upside Foods) által kifejlesztett, laboratóriumban termesztett csirke, ami elsőként „nincs több kérdésünk" megjegyzéssel kapta meg a hatóságtól az engedélyt - írja az origo.hu az agrokep.vg.hu oldalon megjelent cikk alapján.

laboratórium

Hatósági engedélyt kapott a laboratóriumban termesztett csirke – fotó: pixabay.com

Hatalmas lépés a tenyésztett hússzektor piaci növekedésében

A termék bevezetését az éttermekben tervezik elindítani, elsőként egy olyan három Michelin-csillagos éttermben, ahol évek óta nem kínálnak húsféléket a vendégeknek.

A boltokba a laborcsirke csak a kereslet és a termelés felfutásával jut majd el, ami az árcsökkentés ütemét is jól fogja majd jelezni.

Csirkéből vagy megtermékenyített tojásból gyűjtenek sejteket a termék előállításához annak érdekében, hogy zárt környezetben korlátlan ideig növekedő sejtvonalakat hozzanak létre. Ha a sejtvonalak létrejönnek, akkor már további állatokból származó sejtmintára nem is lesz szükség, hiszen a sejtek izom- és kötőszövetté szaporodnak az egyre nagyobb bioreaktorokban.

tojás

Csirkéből vagy megtermékenyített tojásból gyűjtenek sejteket a termék előállításához – fotó: pixabay.com

Három hét alatt elkészül a csirke

A keletkező szövet három hét alatt fogja felvenni a bioreaktor alakját, formára, ízre ugyanolyan lesz, mint a hagyományos csirkehús - csak a színe lesz némileg sápadtabb.

Az Egyesült Államok a második, ahol engedélyezték egy sejtalapú vagy tenyésztett húskészítmény forgalmazását. Az első 2020-ban Szingapúr volt, ahol az Eat Just laboratórium termesztett csirkéjét dobták piacra, amit napjainkban már a szigetország éttermeiben széles körűen felhasználják és árulják.

csirkemell

Az Egyesült Államok a második, ahol engedélyezték egy sejtalapú vagy tenyésztett húskészítmény forgalmazását – fotó: pixabay.com

A tervek szerint a világ teljes hústermelésének 2030-ra a 10 százalékát, 2040-re pedig a 35 százalékát a termesztett hús fogja adni, ami a jelenlegi termelési, előállítási költségeket is mérsékelheti.