A gazdasági adottságok Tirolban jó körülményeket biztosítanak a csirkék, kacsák, libák és pulykák tartásához, illetve hizlalásához. Az adott tartományban magas kereslet mutatkozik a baromfihús iránt, az egy gazdára jutó állatlétszám viszont túl alacsony ahhoz, hogy külön-külön szállítsák be azokat a baromfivágóhídra – írja a topagrar.at, osztrák hírportál.

baromfi

A cél az önellátottság fokozatos növelése – fotó: Shutterstock

A mobil géppel viszont egyszerűbb végigjárni a baromfitartó telepeket, és a gazdák udvarán elvégezni a vágást és a darabolást. A gazdáknak arra is megvan a lehetősége, hogy a vágott állatokat a mobil vágást végző cégnek értékesítsék, vagy esetleg fagyasztva tárolják, és közvetlenül a felhasználóknak adják el.

Az utóbbi megoldásnak az az előnye, hogy az adott körzetben lakó fogyasztók saját szemükkel látják az állatok felnevelését és etetését, így – a szupermarketekben kapható árukkal ellentétben – pontosan tudják, hogy mit vásárolnak. Egy esetleges rossz tapasztalat esetén pedig azonnal átpártolhatnak más gazdához.

A helyi termelők egyelőre csak a körzet igényeinek egy töredékét tudják fedezni, de a cél az önellátottság fokozatos növelése. A feldolgozás és árusítás apróbb jogi részleteit még tisztázni kell, ez azonban a termelés folyamatában könnyen megoldható.