A marhahús iránti kereslet a vendéglátó- és szállodaipar működésének helyreállításával ismét élénkülhet - olvasható az allattenyesztok.hu oldalon. A termelés Brazíliában előre láthatólag 3%-kal, 10,4 millió tonnára nő, Kínában 4%-kal 7 millió tonnára, Indiában 6,4%-kal 4 millió tonnára, az Egyesült Államokban pedig 1,8%-kal, akár 12,6 millió tonnára is nőhet. Ausztráliában és Argentínában fognak visszaesni az eredmények.
Európában csökken az állomány
Az Európai Unióban 2020 decemberében a szarvasmarha-állomány 1 %-kal volt alacsonyabb az előző évihez képest. A legnagyobb csökkenést Franciaországban és Németországban regisztrálták. Az állomány nőtt Spanyolországban, Olaszországban és Lengyelországban is.
Európában csökken a szarvasmarha-állomány – Fotó: pixabay
A termelési költségek, főként a takarmányárak, folyamatosan nőnek, ami együtt jár a tenyésztés jövedelmezőségének csökkenésével, amely a húsmarha uniós állományának csökkenését eredményezi. Emellett fontos szerep jutott a koronavírus-járványnak is, hiszen a korlátozások miatt sok uniós országban az idei év első felében a HORECA szektor részéről kisebb igény jelentkezett, mint korábban.
Az Európai Bizottság a marhahús-termelés további csökkenését prognosztizálja az unió 27 tagországban.