A színes ételek általában kiemelkedően gazdagok vitaminokban és nyomelemekben. Télre a szakemberek kifejezetten egyféle színű zöldséget ajánlanak, melyek magas antioxidáns-tartalommal rendelkeznek, és egy részük ősszel is megterem.

Egy táplálkozási szakértő nemrégiben felhívta a figyelmet arra, hogy milyen méltatlanul kevés salátafélét fogyasztunk telente, pedig a zöld leveles zöldségek ilyenkor is elérhetők, akár frissen, akár fagyasztott formában.

A zöld leveles zöldségek egészségügyi előnyei

A zöld színű zöldségek fogyasztása nem csupán a vitamintartalmuk miatt előnyös: jelentős szerepet játszanak szervezetünk salaktalanításában, és magas rosttartalmuknak köszönhetően segítik az emésztést. Az alábbi zöldségfélék mindegyike magas klorofilltartalmának köszönheti intenzív színét, a mi szervezetünk számára is hasznos anyag pedig segíti a vér megtisztulását, jó hatással van a májra, és az erek karbantartásában is fontos szerepet játszik. Nagy részük gazdag vasban, így a C-vitamin felszívódását is segítheti.

Spenót

Sokan nem szeretik ezt a fanyar ízű zöldségfélét, pedig amellett, hogy igen változatosan elkészíthető – fogyaszthatjuk főzelékként, pestóként, salátaként, de akár smoothie-ként is –, gazdag kalciumban, káliumban, B6-vitaminban, C- és K-vitaminban, így rendszeres fogyasztásával számos betegség kockázatát csökkenthetjük, többek között a szív- és érrendszeri problémákét, illetve egyes rákos megbetegedésekét. Ez utóbbi tulajdonsága magas antioxidáns-tartalmának köszönhető. A legjobb nyersen fogyasztani, mivel a főzés során a természetes polifenoltartalma jelentősen csökken.

spenót

A spenót rendszeres fogyasztásával számos betegség kockázatát csökkenthetjük – fotó: Pixabay

Sóska

A sóska kalóriatartalma alacsony, viszont rostokban, magnéziumban, C- és A-vitaminban rendkívül gazdag. Egy adag sóska elfogyasztása fedezi a napi C-vitamin-szükségletünk háromnegyedét. Nagyszerű gyulladáscsökkentő és immunerősítő. Magas rosttartalmának köszönhetően könnyen teltségérzetet okoz, serkenti az emésztést, így a diétákba is jól beilleszthető.

sóska

Egy adag sóska elfogyasztása fedezi a napi C-vitamin-szükségletünk háromnegyedét – fotó: Shuttertock

Mángold

Bár a mángold egykor a magyar konyha szerves részét képezte, mára jórészt feledésbe merült. Pedig A- és C-vitaminban rendkívül gazdag, ráadásul K-vitaminban is bővelkedik, ezért jelentős szerepe lehet az egészséges csontozat fenntartásában és a véralvadásban is.

Kelkáposzta, kelbimbó

A kelkáposzta és a kelbimbó is gazdag kalciumban, vasban, cinkben, rézben és szelénben, ezért ezeket is érdemes beilleszteni az étrendünkbe. Fogyaszthatók köretként, főzve, savanyítva, levesben vagy akár dinsztelve is.

Rukkola

A konyhaablakban is megtermő salátalevélkéket akár egész télen frissen szedegethetjük. Nitráttartalmának köszönhetően javítja az erőnlétet, kalciumban és polifenolokban is gazdag. Fogyaszthatjuk nyersen, szendvicsekbe, salátákba téve, de akár tésztafélékre, pizzára hintve is. A nyers zöld levelek rosttartalma emésztésünkre is jótékony hatással van.

rukkola

A rukkola kalciumban és polifenolokban is gazdag – fotó: Shutterstock

Római saláta

Főleg várandós kismamáknak ajánlják a dietetikusok a római saláta fogyasztását magas foláttartalma miatt. Erősíti az immunrendszert, csökkenti a 2-es típusú diabétesz kockázatát, és a stroke megelőzéséhez is hozzájárulhat.

Vízitorma

vízitormát nem véletlenül nevezik a természet antibiotikumának, sőt hivatalosan ez a világ legegészségesebb növénye. A vízitorma rendkívül eredményes a hólyag- és a hörghurut kezelésében, ami a téli időszakokban nagyon hasznos lehet. Több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs, több benne a kalcium, mint egy liter tejben, és több folsav található benne, mint egy banánban. Emellett kiválóan hidratál, és K-vitamin-tartalmának köszönhetően fontos szerepet játszik a véralvadásban is, valamint a csontképződést is támogatja.

Forrás: divany.hu

Indexkép: Shutterstock