Ha gyümölcsevés után hasfájást, puffadást, hasmenést tapasztalsz, az azt jelzi, hogy nem tudod megemészteni a gyümölcscukrot, vagyis a fruktózt. A fruktóz a gyümölcsökben, zöldségekben megtalálható természetes cukor, amelyet édesítőszerként is használnak. Az elmúlt években jelentősen megnőtt az emberek által fogyasztott fruktóz mennyisége, és kiderült, hogy ez gyakran gyomorproblémákhoz vezet.
A fruktóz a természetben előforduló cukrok egyike, mely egy egyszerű cukor, akárcsak a glükóz, vagyis a szőlőcukor, de a glükózzal ellentétben a fruktózt szervezetünk nem közvetlenül használja fel, hanem a vékonybél és a máj a fruktózt előbb glükózzá alakítja, majd testünk így tárolja és hasznosítja. A legtöbb ember szervezete probléma nélkül át tudja alakítani a fruktózt glükózzá, vannak azonban, akiknél fruktózintolerancia alakulhat ki, ami megnehezíti a szervezet számára az anyag megfelelő lebontását.
Fruktózintolerancia
A fruktózintoleranciának két típusa van. Az örökletes fruktóztoleranciát egy genetikai probléma okozza, ami miatt a szervezet nem tudja átalakítani a fruktózt glükózzá, a másik pedig akkor alakul ki, ha valakinek túl sok fruktózt tartalmaz az étrendje.
Az örökletes fruktózintoleranciát az úgynevezett aldoláz B gén mutációja okozza. Ez egy ritka állapot, amely becslések szerint 30 ezer emberből egyet érint. Általában akkor diagnosztizálják, amikor az anyatej vagy a tápszer helyett a fruktóztartalmú szilárd élelmiszerekre, például a gyümölcspürére vált a táplálkozás. Mivel azonban egyes anyatej-helyettesítő tápszerek fruktózt tartalmaznak, a tünetek korábban is jelentkezhetnek.
Egyes esetekben csak idősebb korban diagnosztizálják ezt az állapotot, mivel tünetei a fruktóztartalmú élelmiszerek elkerülésével kontrollálhatók maradnak.
Ha egy érintett fruktózt fogyaszt, az felhalmozódik a szervezetben, és egészségügyi problémákat, például vércukorszint-kilengést és májkárosodást okoz.
Az étrendi fruktózintolerancia ezzel szemben nem genetikai eredetű. Oka lehet felszívódási zavar, ami miatt a vékonybél sejtjei nem tudják teljesen lebontani és felszívni a fruktózt, de következménye lehet annak is, hogy hatással van az emésztőrendszerben élő mikrobákra.
A fruktózintoleranciát befolyásolja az étrendben lévő fruktóz mennyisége és az olyan emésztési problémák, mint a gyulladásos bélbetegségek, például a Crohn-betegség vagy a fekélyes vastagbélgyulladás, az irritábilisbél-szindróma és a cöliákia.
A tapasztalatok szerint felnőttkorban nagyobb valószínűséggel alakul ki étrendi fruktózintolerancia, miután a tolerálható fruktózmennyiség személyenként változó lehet.
A fruktózintolerancia diagnosztizálása
A fruktózintolerancia diagnosztizálása nem könnyű, mert a tünetek hasonlóak más állapotokéhoz. Az örökletes intolerancia valamivel könnyebben diagnosztizálható, különösen csecsemőknél, mivel az új ételeket általában lassan vezetik be. Ha a csecsemő idegenkedik a fruktóztartalmú ételektől, az intoleranciát is jelezhet.
Az örökletes fruktózintolerancia megerősítésére az aldoláz B gén rendellenességeinek genetikai vizsgálata a legjobb teszt. Ha valakinél felnőttként diagnosztizálják, az abból adódhat, hogy az illető korábban kerülte az édességeket, gyümölcsöket és más fruktóztartalmú ételeket.
Mivel az étrendi fruktózintolerancia tünetei hasonlóak más ételintoleranciák tüneteihez, gyakran több vizsgálat szükséges az állapot azonosítása érdekében. Az ételnapló hozzájárulhat a diagnózis felállításához.
A legjobb teszt a fruktózfelszívódási zavar diagnosztizálására a légzőszervi teszt, amikor a leheletben lévő metán és hidrogén mennyiségét mérik fruktóztartalmú ital fogyasztása előtt és után. Az értékekből meghatározható, hogy a szervezet mennyire képes megemészteni a fruktózt.
A fruktózintolerancia diagnosztizálása nem könnyű – fotó: Shutterstock
A fruktózintolerancia tünetei
Az örökletes fruktózintolerancia tünete és lehetséges szövődménye lehet a hányinger, a hányás, a puffadás, a hasfájás, az édes ételektől való idegenkedés, a bőr és a szem besárgulása, de akár a májkárosodás, a vesekárosodás, a rohamok jelentkezése, a kóma és a szervleállás.
Az étrendi fruktózintolerancia gyakori tünete a puffadás, a gázképződés, a hasmenés, a hasfájás és a hányinger.
Az örökletes fruktózintoleranciában szenvedőknek kerülniük kell a fruktóztartalmú élelmiszerek fogyasztását. Az étrendi fruktózintoleranciában szenvedőknek pedig ajánlott alacsony fruktóztartalmú diétát követniük. A fruktóz pontos mennyisége, amely tünetek kialakulása nélkül fogyasztható, változó lehet.
Az arra érzékenyeknek mindenképpen érdemes elkerülni a magas fruktóztartalmú ételeket. Ilyen a legtöbb gyümölcs, például az alma, a görögdinnye, a szőlő, a mangó, a gyümölcslevek, a szárított gyümölcsök, például az aszalt szilva, a mazsola, a datolya, továbbá a gyümölcspürék, gyümölcslekvárok.
A zöldségek közül az articsóka, a brokkoli, a póréhagyma, a gomba, a hagyma, a borsó, a pirospaprika, a mogyoróhagyma és a paradicsom sorolható ide.
Magas fruktóztartalmúak továbbá a kukoricasziruppal édesített ételek és italok, a pácolt és fruktózos ételekkel fűszerezett húsok, a cukorok, mint a szacharóz, a méz, az agavé, a melasz és a szirup.
Alacsony fruktóztartalmú élelmiszerek
Alacsony fruktóztartalmú gyümölcsök, melyeket az étrendi fruktózintoleranciában szenvedők is megehetnek, például a banán, az áfonya, a kivi, a mandarin, a narancs, az ananász és az eper.
Alacsony fruktóztartalmú zöldség a sárgarépa, a zeller, a metélőhagyma, a zöldpaprika, a fehér burgonya és a téli tök.
Forrás: divany.hu