Jelenleg a világban több vállalat dolgozik olyan biotechnológiai eljárások kidolgozásán, amelyek nyomán lehetővé válik különböző tejtermékek állati tej felhasználása nélküli előállítása.

sajt

Az állattartók elveszthetik a jövedelmük jelentős részét – fotó: pixabay.com

Az úgynevezett precíziós fermentáció lehetővé teszi a tojás- és tejfehérjéknek baktériumok, illetve élesztők vagy gombák segítségével történő, alacsonyabb költséggel járó előállítását, amelyek – a gyártók állítása szerint – azonos értékűek lehetnek az állati tejből készült analóg termékekkel.

A svéd Göttingeni Egyetem kutatóinak német kutató intézetekkel (köztük a Német Élelmiszer-technológiai Intézettel), illetve termelő vállalatokkal közösen végett kérdőíves felmérése azt állapította meg, hogy a német fogyasztók többsége kész kipróbálni és vásárolni az ilyen termékeket, amennyiben azok ára számukra elfogadható, bár a génszerkesztéssel készülő termékekkel szemben sokan óvatosak.

Az új alapokra kerülő gyártás fenntarthatóságát és kockázatait számba vevő felmérés eredményeit a Future Foods folyóiratban tették közzé.

Más kérdés, hogy a nem hagyományos termékek hagyományos úton történő előállításában részt vevők (többek között a takarmánytermelők és állattartók) elveszíthetik jövedelmük jelentős részét, és ezt a veszteséget kinek és milyen forrásból kell pótolnia.

Forrás: sciencedaily.com